KESİNLİKLE YAPMANIZ GEREKEN 12 TEMEL ARAÇ BAKIM KONTROLÜ
Genel

Kesinlikle Yapmanız Gereken 12 Temel Araç Bakım Kontrolü

Kesinlikle Yapmanız Gereken 12 Temel Araç Bakım Kontrolü

Arabanızın iyi çalışır durumda kalmasına ve bir arızanın önlenmesine yardımcı olmak için hem aracın çevresinde hem de kaputun altında yapabileceğiniz bir dizi araç kontrolü vardır .

Otomakinist Ekibi Araştırmasına göre sürücülerin yalnızca beşte birinin (%19) yolculuk yapmak için her zaman arabalarının yola hazır olup olmadığını kontrol ettiğini ve bu da arıza olasılığını artırdığını söyledi. Sürücülerin yarısı (%51) yola çıkmadan önce bazen arabalarını kontrol ettiklerini ancak %30’luk endişe verici bir şekilde hiç kontrol etmediklerini söyledi. Bu nedenle Otomakinist insanlara mümkün olduğunca çok sayıda sorunsuz yolculuk sağlamak için araçlarının yağını, soğutma sıvısını ve lastiklerini kontrol etmeye biraz zaman ayırmanın önemini hatırlatıyor.

Bu basit kontrolleri birkaç haftada bir – ve kesinlikle uzun bir yolculuktan önce yapmak için beş dakika harcamak, uzun vadede size çok fazla zaman ve para kazandırabilir, ayrıca yollarda güvende olmanıza yardımcı olur.

1. YAKIT

Yolculuğunuz için deponuzda bol miktarda yakıt olup olmadığını kontrol edin. Kulağa bariz gelebilir, ancak özellikle sert kış havalarında kaç kişinin yakıtının bittiğine şaşıracaksınız.

2. YAĞ

Profesyonel Ustalarca yapılan yağ seviyesi kontrolünde her üç araçtan birinin tehlikeli derecede yağının düşük olduğu ortaya çıktı. Bu, bir arızaya neden olabilir ve çözülmediği takdirde feci motor hasarına yol açabilir.  

Motor Yağ seviyenizin, aracınızın yağ çubuğundaki minimum ve maksimum işaretler arasında olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse tamamlayın.

Hangi tip yağ kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız, kullanıcı el kitabınıza bakın veya servisinizle görüşün.

3. KAUÇUK

Kauçuk söz konusu olduğunda, hem lastiklerinizi hem de silecek lastiklerinizi düzenli olarak kontrol edin.

Lastiklerinizi genel aşınma ve yıpranma, yarılma veya şişkinlik ve önemli ölçüde diş derinliği açısından kontrol edin . Minimum diş seviyesi 1,6 mm’dir, ancak kışın çekiş ve kavramaya yardımcı olması için 3 mm lastik dişe sahip olmanız tavsiye edilir.

Ayrıca, doğru şişirmeyi bilmiyorsanız kullanıcı el kitabınızı kontrol ederek lastiklerinizde doğru basıncın olduğundan emin olun.

Silecek lastiklerinizi inceleyin, çünkü bunlar sonsuza kadar dayanmaz ve zaman zaman yarık ve çatlaklar nedeniyle değiştirilmesi gerekir.

Kışın, silecek lastikleri ile ön cam arasına ince bir plastik veya kumaş tabakası koyarak silecek lastiklerinizin ön camda donmasını önleyebilirsiniz. Veya motorunuzu çalıştırmadan önce onları boşaltmak için buz çözücü veya ılık su kullanmayı deneyebilirsiniz.

4. SOĞUTMA SIVISI

Arabanızın soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin. İhtiyacınız olan son şey donmuş motor sıvısı  motor veya arabanızın aşırı ısınmasıdır.

Soğutma sıvısı seviyenizi motor soğukken kontrol edin ve doldurmanız gerekirse doğru soğutma sıvısı ve karışımı için el kitabınıza bakın.

5. ELEKTRİK

Arabanızda farlar ve sis farlarından akünüze kadar çok sayıda elektrik vardır ve güvenliğinizi sağlamak için hepsinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Aracın etrafında başka bir kişinin dolaşmasını sağlayın ve ışıklarınızın, plaka ışıklarının bile çalıştığından emin olun, çünkü görülemeyen bir hatadan dolayı para cezasına çarptırılabilirsiniz.

Ayrıca akünüzü kontrol ederek terminallerin temiz ve sıkı olduğundan (her türlü korozyonu sıcak su ile temizleyip vazelin sürerek) ve motorun doğru çalıştığından emin olmalısınız.

Anahtarı çevirdiğinizde motorunuz çalışmakta zorlanıyorsa , bir garajda aküyü kontrol ettirin . Piliniz dört yıldan fazlaysa ömrünün sonuna yaklaşıyor olabilir ve sizi yarı yolda bırakabilir.

Akünüzü test ettirirken, marş ve şarj sistemini ve akünüzü boşaltan herhangi bir şey olup olmadığını kontrol etmelerini isteyin – bu, aracınızın genel elektrik sağlığı hakkında daha iyi bir fikir verecektir.

Akü testinizi yaptırıyorsanız, onlardan şarj sistemini ve akünüzün boşalmasını kontrol etmelerini isteyin – bu, aracınızın genel elektrik sağlığının daha iyi bir resmini verecektir.

6. CAM YIKAMA

Kaputun altındaki depodaki cam yıkama seviyenizi kontrol edin, gerekirse çoğu benzin istasyonundan alabileceğiniz kaliteli bir cam yıkama katkısı veya ön karışımı ile doldurun.

Ekran yıkama tüm yıl boyunca önemlidir. Kışın kar ve kum ön camların kirlenmesine neden olurken, yaz aylarında böcekler ve polenler görüşünüzü kolayca bulaştırabilir – bu nedenle seviyelerinizi kontrol etmeyi asla ertelemeyin

7. MOTOR HAVA FİLTRESİ

Kirli ve Temiz Hava Filtresi Arasındaki Fark

Arızalı veya tıkalı bir hava filtresi, yakıt verimliliğinizi azaltabilir ve motor gücünün düşmesine neden olabilir; bu nedenle mekanikçiler, hangisi önce gerçekleşirse, her 12 ayda bir veya 12.000 kilometrede bir değiştirilmesini tavsiye eder.

Filtrenizin kontrol edilmesi veya değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorsanız, filtreyi (genellikle kaputun altındaki siyah bir kutuda) bulun ve çıkarın, değiştirmeyi takmadan ve kutuyu tekrar kapatmadan önce nasıl oturduğuna dikkat edin.

Talimatlar için araç el kitabınıza bakın.

8. BUJİ (YALNIZCA BENZİNLİ MOTORLAR)

Buji Kıyaslama Sol Tarafta : Sağlam - Sağ Taraf Arızalı
Buji Kıyaslama Sol Tarafta : Sağlam – Sağ Taraf Arızalı

Bir kontrolden çok bir değiştirmedir, ancak bujiler motorunuzun çalışmasının ayrılmaz bir parçasıdır – bir veya daha fazla hatalı buji motorun tekleme yapmasına neden olur, bu nedenle bunların nasıl değiştirileceğini bilmek önemlidir.

Genel olarak, bujilerin her 30.000 km’de bir değiştirilmesi gerekir ve bunları kendiniz değiştirmek istiyorsanız doğru aletlere ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, bir DIY değişiminin mümkün olup olmadığını kontrol etmek için el kitabınızı kontrol edin veya bir servise danışın.

9. FRENLER

Hepimiz düzgün çalışan frenlerin önemini anlamalıyız, bu yüzden onları korumak çok önemlidir.

Fren hidroliği seviyesini kontrol ederek başlayın ve düşükse tamamlayın – doğru hidrolik özellikleri için araç el kitabınıza bakın Fren hidroliği aşındırıcı olduğundan dikkatli olun ve emin değilseniz bir profesyonele bakması için başvurun .

Fren hidroliği belirli kilometre aralıklarında değiştirilmelidir – yine servis ayrıntıları için el kitabınıza bakın.

10. KLİMA

Dışarısı 35 derece olsun veya donmayı zar zor kırıyor olsun, klima ünitenizin tam olarak çalışması çok önemlidir. Ancak, boru tesisatının görsel kontrolleri dışında, kendiniz kontrol etmeniz için pek bir şey yoktur.

Klima sistemi servisi, doğru ekipmana sahip yetkili bir kişi tarafından yapılmalıdır. Tipik bir şikayet, sıcak yaz günlerinde klimanın yeterince serin hissetmemesidir, bu, sistemin yeniden gazlanması gerektiğini gösterebilir – özel ekipman gereklidir ve bu nedenle yetkili bir servis merkezine emanet edilmesi gerekir .

11. İÇ MEKANLAR

Düzenli  bir iç temizlik, ön panelinizi silerek ve bagajınızda yalnızca temel şeyleri tutarak her şeyi temiz tutun.

Bu sadece düzenli olmakla ilgili değil, temiz bir iç mekan sizi yollarda da güvende tutar – atılan şişelerin tehlikeli bir şekilde pedallarınızın altında yuvarlanmasını istemezsiniz.

12. DIŞ MEKANLAR

Düzenli bir yıkama ile arabanızın dışını temiz tutun. Elle yapıyorsanız, yollarda görmenize ve görülmenize yardımcı oldukları için farlara, fren lambalarına ve plakalara odaklanın.

Tüm pencereleri her zaman temiz ve temiz tutun. Yol görüşünüzü sınırlayan kirli bir ön cam, güvensiz olmanın yanı sıra, “tehlikeli bir durumda” araba kullandığınız için para cezasına çarptırılmanıza neden olabilir.

ARABAMI BİR SERVİSE GÖTÜRMELİMİYİM ?

Bu basit araç kontrollerini yaparsanız aracınız daha uzun süre tamirciye görünmeden yolda kalmamalıdır ancak daha ciddi bir problem ortaya çıkarsa mutlaka profesyonel yardım almalısınız.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir