ALFA ROMEO Arızalar ASTON-MARTİN AUDİ Australia BENTLEY BMW BUGATTİ BUİCK BYTON CADİLLAC CATERHAM CHERY CHEVROLET CHİRON CHRYSLER CİTROEN CUPRA DACİA DAEWOO DAİHATSU Dizel Araç Parçaları DİZEL ENJEKTÖR ÖZELLİKLERİ DODGE Elektrikli Araba Parçaları ve Görevleri Elektrikli Otomobiller FERRARİ FİAT FİSKER FORD GEELY Genel GENESİS GMC Haberler HONDA HYUNDAİ İNFİNİTİ ISUZU JAGUAR JEEP KİA Klasik Arabalar KOENİGSEGG LADA LAMBORGHİNİ LANDROVER LEXUS LİNCOLN LOTUS MARCOS MASERATİ MAYBACH MAZDA MCLAREN MERCEDES MERCURY MG MİNİ MİTSUBİSHİ Motor Arızaları MOTOR PARÇALARI NİSSAN OPEL OTO ARIZALARI PAGANİ PONTİAC PORSCHE RAM RENAULT RİVİAN ROVER SAAB SANDERO SEAT SKODA SUBARU SUZUKİ TESLA TOYOTA TÜVTÜRK MUAYENE VOLKSWAGEN

Araç Sahiplerinin Bilmesi Gereken Triger (Zamanlama) Arızaları

Araç Sahiplerinin Bilmesi Gereken Triger (Zamanlama) Arızaları

Arızalı triger kayışının en yaygın belirtilerini sizin dikkatine sunmanıza yardımcı olmak için derledik.

1. Motordan Gelen Tuhaf Sesler Duyuyorsunuz

Arızalı bir triger kayışı, motorunuzdan kaynaklanacak iyi bilinen bir “tıkırtı” sesi üretebilir. Bu tıkırtı sesi, yağınızı kontrol ederseniz ve seviyeniz normal bir aralıktaysa, motorunuzdaki düşük yağ basıncının bir işareti olabilir, triger kayışınızı kontrol etmesi için tamircinize danışın. 

2. Kontrol Motor Işığınız Yanıyor ve Yanıp Sönüyor ise

Yanıp sönen bir motor kontrol ışığı, aracınızın motordaki bir sorunu algıladığının bir işaretidir, tipik olarak bir triger kayışı arızası veya sorunu için bu hatalar bir CAM mili/krank mili korelasyon kodunu bildirir.

Bu kodlar Servis’te araç bakımı konusunda eğitimli bir teknisyen tarafından teşhis edilebilir. 

3. Arabanız Zor Çalışıyor ve Ara Sıra Tekleme Yapıyor

Triger kayışınız arızalanırsa veya aşınırsa, kayabilir ve arabanızın motorundaki silindirlerin senkronize olarak açılıp kapanmasına neden olabilir. Bu, motorun tekleme yapmasına neden olabilir, bu da triger kayışınızı hemen değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.

4. Bir Güç Kaybı Fark Ettiniz ve Arabanız Normalden Daha Kabaca Çalışıyor veya Boşta Kalıyor ise

Triger kayışınız, motorlarınızın hareketli parçalarını döndürürken dişlileri tutan “dişlerden” yapılmıştır. Bu dişler kırılırsa veya düşerse, arabanızın vites değiştirmeye başladığını ve bu da motorunuzun arızalanmasına ve durmasına neden olabileceğini fark edeceksiniz.

Alternatif olarak, triger kayışınız “diş atlayarak” aracınızın güç kaybına uğramasına neden olabilir. Zorlu çalışma koşullarını fark edeceksiniz; garip rölanti ve yanıp sönen kontrol motoru ışığı dahil.

Aracınızda Triger Kayışı Sorunu Olursa Ne Yapmalısınız ?

Genel olarak, triger kayışları her 60.000 – 80.000 km’de bir değiştirilmelidir. Servis aralıkları için aracınızın özel kılavuzuna bakın.

Triger kayışınızın değiştirildiğine dair bir kaydınız yoksa, kayışınızı 60,00 km’de kontrol ettirmelisiniz. Triger kayışınızın bakımını yapmamak veya değiştirmemek, size binlerce liraya mal olabilecek feci motor arızasına neden olabilir.

Önleyici bakımın zorunlu bakımdan çok daha ucuz bir iş olduğunu hatırlamak önemlidir. Triger kayışınızın arızalandığını veya kırıldığını düşünüyorsanız, triger kayışınızı her türlü sorunu tam olarak inceleyip teşhis edebilecek uzman sertifikalı bir tamirciye kontrol ettirin.

Zamanlama Zincirleri

1. Motor tekliyor veya yetersiz çalışıyor

Yanmalı motorda supap zamanlamasını elde etmenin iki yolu vardır. Birincisi, krank milinden eksantrik mili dişlisine doğrudan bağlantıyı içeren iki vitesli yöntemdir. Bu, çoğu türde ağır ekipman ve büyük kamyonlarda kullanılan yöntemdir. Zamanlama zinciri yöntemi, tüketici araçlarında ve yüksek performanslı motorlarda daha yaygındır. Zamanla, zamanlama zinciri uzayabilir ve bu da zincirin kam veya krank mili üzerinde bir vites atlamasına neden olabilir. Bu, motorun zamanlamasının kalibrasyonun dışına çıkmasına neden olur ve genellikle tekleme ile sonuçlanır. Motor ayrıca kötü çalışabilir ve hızlanma gücünden yoksun olabilir.

Bu durum meydana gelirse, zamanlama zinciri hasar görmüş olabilir ve mümkün olan en kısa sürede değiştirilmesi gerekir. Zamanlama zinciri koparsa, motorun içinde yuvarlanan gevşek metal ciddi motor hasarına neden olabilir.

2. Yağda bulunan metal talaşı

Tüm otomotiv üreticileri tarafından motor yağının değiştirilmesi ve her 3.000 ila 5.000 km’de bir filtrelenmesi önerilir. Zamanla, yağ ısındıkça ayrılmaya başlar ve benzinde bulunan doğal çözücülere maruz kalır. Zamanlama zinciri aşınmaya başlarsa, küçük metal parçalar zinciri kırabilir ve yağ karterine girebilir. Yağınızı değiştirdiğinizde ve teknisyen size yağın boşalırken veya filtrede küçük metal parçaları olduğunu söylediğinde, bu, zamanlama zincirinizin bozulmaya başladığının iyi bir göstergesidir.

Metal talaşları, silindir kapağı valfleri, tutucular, tutucular ve diğer silindir kapağı donanımlarında aşırı aşınma olduğunda da yaygın olarak görülür. Bir tamirci veya teknisyenin bu sorunu incelemesi ve mümkün olan en kısa sürede uygun onarımları yapması çok önemlidir.

3. Motor çalışmıyor ise

Kırık bir zamanlama zinciri, sürüş sırasında motorun çalışmamasına veya arızalanmasına neden olur. Kayış zaten kopmuşsa, motor çalıştırmak için yeterli sıkıştırmaya sahip olmayacaktır. Sürüş sırasında kırılır veya zıplarsa, valflerle temastan pistonlar zarar görür. Valflerin kendileri bükülecek ve motoru potansiyel olarak mahvedecektir. 

Kayış gevşediği için zıplıyorsa, sallanıp motorun diğer parçalarına da zarar verebilir. Motorunuz çalışmıyorsa veya arızalanmak üzere olduğunu belirten zorlu bir sürüşe başlıyorsa, inceleme ve onarım için uzman bir tamirciye başvurun.

4. Motor Işığının yandığını kontrol edin

Motor ışığı, biri arızalı bir zamanlama zinciri olabilecek çeşitli nedenlerle yanabilir. Bir arabanın bilgisayarı, sorunun kaynağını belirlemek için sorun kodları için kontrol edilmesi ve taranması gereken uyarı ışıklarını görüntüler.

Motor ışığı, yerleşik bilgisayar emisyon sistemi ve motorun çalışmasıyla ilgili bir sorun tespit ettiğinde yanabilir. Gerilmiş bir zamanlama zinciri, motor performansının düşmesine ve emisyonların artmasına katkıda bulunur, ve bu durum motor ışığını tetikler ve bir arıza teşhis kodunun saklanmasını sağlar. Bir tamircinin kodu incelemesi ve gerekli onarımları yazması gerekecektir.

5. Rölantideyken motor sesi çıngırdaması

Olağandışı sesler de motorunuzun içindeki bir sorunun yaygın bir uyarı işaretidir. Normal koşullar altında, motorda her şeyin olması gerektiği gibi çalıştığını gösteren tutarlı, düzgün bir ses olmalıdır. Bununla birlikte, zamanlama zinciri gevşek olduğunda, motorun içinde bir titreşime neden olabilir ve bu, motor rölantideyken tıkırtı sesi çıkaracaktır. Bir çıngırak duyduğunuzda, bir şeyin gevşek olduğu ve kırılmadan önce düzeltilmesi gerektiği anlamına gelir.

Zamanlama zinciri herhangi bir motorun ayrılmaz bir parçasıdır ve onsuz aracınız işe yaramaz hale gelir. Sürüş sırasında triger zinciri koparsa, aracınızın motorunda ciddi hasar meydana gelebilir. Ciddi motor hasarı olasılığını azaltmanın en iyi yolu,   yukarıda listelenen bu uyarı işaretlerinden herhangi birini fark ederseniz , zamanlama zincirinizi profesyonel bir tamirciye değiştirtmektir . 

BUNUN OLMASINA İZİN VERME !!!

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir