Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmenin 20 Yolu-2
Haberler Motor Arızaları MOTOR PARÇALARI OTO ARIZALARI

Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmenin 20 Yolu-2

Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmenin 20 Yolu 2 Serimizle Devam Ediyoruz

11. Arabanızı Paslanmaya Karşı Dayanıklı Hale Getirin

Modern arabalar paslanmaya karşı çok dayanıklıdır, ancak metal korozyonu 1990’larda veya daha önce üretilmiş araçların bir numaralı katilidir.

Arabanızda pas lekeleri görürseniz, bunların gelişmesini beklemeyin – en azından, profesyonel olarak yeniden pas püskürtmeden önce açıkta kalan kaportayı rötuş boyası ile kaplayın.

Aracınızın önüne taş önleyici bir film uygulamak, ilk etapta boya hasarını önleyebilir.

Ayrıca, boşlukların su girişini önlemek için tasarlanmış mumsu bir maddeyle doldurulmasını da içeren, kasayı uygun şekilde paslanmaya karşı dayanıklı hale getirebilirsiniz.

12. Değişiklik Yapma İsteğine Karşı Koyun

Arabanızı modifiye etmek muhtemelen onu daha az güvenilir hale getirecek ve ömrünü kısaltacaktır.

Motoru daha fazla güç için ayarlamak, sonuç olarak daha hızlı sürerseniz frenler de dahil olmak üzere diğer bileşenlere ekstra yük bindirir. 

Daha sert, daha sportif süspansiyon ayrıca şaside, alt çerçevelerde ve burçlarda ek aşınmaya neden olur.

Ayrıca, modifikasyonlara harcanan paranın muhtemelen arabanızın değerini artırmayacağını da unutmayın.

13. Çukurlardan ve Engebeli Yollardan Geçmekten Kaçının

Çukurlar süspansiyonunuza, lastiklerinize ve egzozunuza zarar verir.

Bakımı iyi yapılmayan yollarda bulunan sert kenarlar, yan duvarlarda çıkıntılara, dişlerin ayrılmasına ve bazı durumlarda lastiklerin havasının inmesine neden olabilir. Krater benzeri deliklerin üzerinden geçerken, süspansiyon yanlış hizalanabilir ve şoklar zarar görebilir. 

Daha derin delikler katalitik konvertörleri kazıyarak deliklere ve güç kaybına neden olabilir.

Mümkün olduğunda, aşınma ve yıpranmayı önlemek için daha pürüzsüz yüzeylere sahip yolları kullanmak en iyisidir.

14. Hızı Azaltmak için Vites Küçültmek Yerine Frenlerinizi Kullanın

Motor freni veya hızınızı azaltmak için vites değiştirmek aktarma organlarınıza, özellikle de debriyaj ve şanzımana zarar verebilir.

Özellikle yüksek hızlarda seyahat ederken viteslerinizi frenlemek için kullanmak motorunuzun ömrünü kısaltabilir. Birden fazla vites düşürürseniz hasar daha da kötü olacaktır.

Fren pedallarınız, vites kutunuzun hasar görmesini engellerken en iyi arkadaşınızdır ve hızınızı düşürürken ilk başvuru noktanız olmalıdır.

15. Arabanızı Temiz Tutun

Hepimiz arabasını hiç yıkamayan insanları tanıyoruz (belki de onlardan birisiniz!), ama arabanızı temiz tutmak gösterişle ilgili değil: arabanızın ömrünü de önemli ölçüde uzatabilir.

Kum, hareketli parçalara ve şasiye girerek daha hızlı aşınma ve korozyona neden olur. Kuş pislikleri boyaya zarar verebilir ve kış yol tuzu özellikle aşındırıcıdır (bu yüzden bir kum tanesinin arkasına sıkıştığınızda ne yapacağınızı bildiğinizden emin olun !).

Otomatik araba yıkama makineleri, ince çizikler bırakabilecek sert fırçalara sahiptir – ayrıca bitleri de kaçırırlar. Oysa elde yıkama veya kendin yap işi genellikle çok daha kapsamlıdır. 

Daha derin bir temizlik yapmadan önce bir ön durulamaya ihtiyacınız olacak ve aracı yumuşak bir güderi ile kurutmadan önce sıvı bulaşık deterjanı yerine uygun bir temizleme solüsyonu kullanmayı unutmayın.

Yıllık cila bir koruma tabakası sağlar ve pasın yayılmasını önler. 

Arabanızın içini mikrofiber bir bezle temiz tutmak ve paspaslardaki kir ve kırıntıları temizlemek de önemlidir. 

Ön cam plastiklerinde koruyucu sprey kullanmak, çatlama veya renk bozulması olasılığını azaltırken, parlak günlerde ön cama güneşlik yerleştirmek de yardımcı olur.

16. Ayağınızı Debriyaja ve Elinizi Vites Koluna Koymaktan Kaçının

Bazı sürücüler, ayakları debriyaj pedalına dayayarak sürmeye meyillidir. Bu, debriyaj salma yatağını debriyaj kapağı ile temas halinde iterek gereksiz sürtünmeye neden olur. Zamanla, debriyaj erken aşınabilir.

Benzer şekilde, vites değişimleri arasında elinizi vites kolunun üzerinde tutmak cazip gelebilir, ancak bu, vites çatalına ve diğer dahili parçalara baskı uygular. Eklenen sürtünme, dişli kutusundaki aşınmayı ve yıpranmayı hızlandırır.

Elinizi direksiyon simidi üzerinde hareket ettirme ve bunun yerine sol ayağınızı ayak boşluğunda başka bir yere koyma alışkanlığı kazanmaya çalışın.

17. Yakıtınız Bitmesin !

Benzininiz azaldığında, yakıt pompanız aracınıza güç sağlamak için yakıt deposunun altında bulunan hava, pislik ve tortuyu çeker.

İstenmeyen malzemeler sistemi tıkayabilir ve sonunda pompanızı ve filtrelerinizi aşındırabilir, potansiyel olarak yakıtı bloke edebilir ve aracınızın çalışmasını engelleyebilir. 

Dizel araç sahipleri, motorlarındaki güçlü enjektörler sisteme büyük miktarda hava çekerek motorun devrilmesini engelleyebileceğinden, düşük yakıt seviyelerine özellikle dikkat etmelidir.

18. Parçaları Karıştırmayın

Üreticiler, araçlarının mümkün olduğunca güvenilir olmasını sağlamak için milyonlarca kilometre yol kat ediyor ve araştırma ve geliştirmeye milyarlarca dolar harcıyor. Öyleyse neden sadece birkaç kilo tasarruf etmek için düşük kaliteli ‘desen’ parçalarla bunu tehlikeye atıyorsunuz?

Orijinal parça kullanmak, arabanızı yolda tutarak uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Özellikle klasik otomobiller söz konusu olduğunda, orijinal parçaların kullanılması gelecekteki değerin anahtarıdır.

El kitabında önerilen motor yağına bakın ve özellikle ‘premium’ yakıta (örn. süper kurşunsuz) ihtiyaç duyan bir performans aracınız varsa onu kullanın. Araba bunun için tasarlandı ve geliştirildi.

19. Uyarı Işıklarınızı Hemen Kontrol Edin

Özellikle arabanızın performansında herhangi bir fark olmadığında, uyarı ışıklarını görmezden gelmek kolay olabilir.

Bununla birlikte, sorunları kontrolsüz bırakmak, arabanız için erken bir son anlamına gelebilir.

Motorunuz, fren ve hidrolik direksiyon lambalarınız, pahalı onarım faturalarına veya daha kötüsü, güvenli olmayan bir sürüş durumuna yol açabilecek en acil arızalardan bazılarını gösterir.

Fren ve direksiyon sorunları arabanın kontrolünü azaltacak olsa da motor ışığı çeşitli nedenlerle yanabilir. Gevşek bir doldurma kapağı veya çok daha fazla ilgili, kirlenmiş katalitik konvertör aynı ışıkla işaretlenir ve emin olmadığınız her şeyi uzmanlar tarafından hemen kontrol etmek en iyisidir. 

Rehberimizle aracınızın gösterge paneli uyarı ışıklarının ne anlama geldiğini öğrenin .

20. Basit ve Düzenli Kontroller Yapın

Aracınızın ömrünü uzatmanın en etkili yollarından biri de en kolay olanlarından biridir: rutin kontroller.

Bunları mümkün olduğunca düzenli olarak, belki iki haftada bir kontrol etmenizi öneririz:

  • Yakıt
  • Sıvı Yağ Kontrolü ( Motor,Fren,Direksiyon v.b. )
  • Kauçuk (lastikler ve silecek lastikleri)
  • Soğutucu
  • Elektrik
  • Ekran yıkama
  • Motor hava filtresi
  • Buji (yalnızca benzinli motorlar)
  • Frenler
  • Klima
  • İç mekanlar
  • Dış mekanlar

Daha fazla ayrıntı için, kesinlikle yapmanız gereken basit araç bakım kontrolleri kılavuzumuza göz atın . ( Yazı Gelecek )

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

One Reply to “Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmenin 20 Yolu-2

  1. Canım abim dediğin şeyler gerçekten çok doğru ama biz bir çoğundan kaçıyoruz ve araçlarımız daha erken yıpratıyor. Bunun sonuçlarında ucuz maliyetlerden kaçıyoruz ve daha çok masraflar ile karşı karşıya geliyoruz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir