Genel Haberler

YAKIT POMPASININ GÖREVLERİ NELERDİR ?

Otomotiv yakıt pompasının tek bir işlevi vardır – yakıtı yakıt deposundan motora taşımak için. İki tür yakıt pompası vardır: mekanik ve elektrikli. 

Eski tip mekanik pompa, karbüratörle çalışan bir yakıt sistemine yakıt dağıtımını desteklerken, çoğu elektrikli yakıt pompası yakıt enjeksiyon sistemlerini destekler. 

Her pompanın görevi benzerdir, ancak tasarımları ve çalışma yöntemleri önemli ölçüde farklılık gösterir. 

Her iki durumda da, pompa verimli bir şekilde çalışması için motorun gerektirdiği şekilde sabit bir basınç ve hacmi koruyabilmelidir.

Zayıf veya arızalı bir yakıt pompası birçok sürüş sorununa neden olur. Kötü hızlanma, pürüzlü rölanti, püskürtme, ölü noktalar veya  zor çalıştırma ve motorun tamamen stop etmesi yakıt pompası veya yakıt dağıtım sorunlarının belirtileridir. 

Bunu akılda tutarak, yakıt pompaları hakkında iyi bir çalışma bilgisi, potansiyel bir arızayı işaret eden semptomlar ve onarım yöntemi, bir arıza nedeniyle kör olma olasılığını azaltabilir.

Mekanik Yakıt Pompası

Mekanik yakıt pompasının çalışması, bir kolun yukarı ve aşağı hareketine bağlıdır. Pompa kolunun hareketi, yakıtı hareket ettirmek için gerekli vakum basıncını oluşturmak için kullanılan kauçuk bir diyafram üzerine etki eder.

Mekanik yakıt pompaları, basınçtan ziyade hacme (GPH) odaklanarak düşük 3,5 ila 9 PSI yakıt basıncında çalışır. 

Belirli bir motor için seçilen pompa, motorun boyutu için beklenen yakıt akışını kübik inç cinsinden karşılamak için yeterli hacim sağlamalıdır.

Yaklaşan Arıza Belirtileri

  • Ağır yakıt kokusu
  • Motor çalışmıyor
  • Basınç kolu mil arızası nedeniyle pompadan kopma gürültüsü
  • Yakıt veya yağla kaplı pompanın altı

Yakıt Pompası Arızasını Teyit Etmek İçin

Mekanik bir pompanın arızalanıp arızalanmadığını kontrol etmek için bir yakıt basıncı ve hacim testi yapmanız gerekecektir.

Mekanik Yakıt Pompasının Değiştirilmesi

Bu pompalar ucuzdur ve değiştirilmesi kolaydır. Pompanın altındaki iki yakıt hattını çıkarmak için bir açık ağızlı anahtar kullanın. 

Bir soketle motor bloğuna sabitleyen iki cıvatayı sökün ve dümdüz dışarı çekin. Ters sırayla takın.

Elektrikli Yakıt Pompaları

Çoğu elektrikli yakıt pompası yakıt deposunda bulunur. Genellikle iki formdadır, plastik bir modül veya metal askıdır. Her ikisi de yakıt gönderme ünitesini de içerir. Plastik modül tamir edilemez ve ünite olarak değiştirilmelidir, oysa metal askı pompanın kendisinin değiştirilmesine izin verir.

Bu pompalar, tüm yük koşullarında sürekli olarak 45 ila 60 PSI arasında (uygulamaya bağlı olarak) sürekli olarak bakım yapmalıdır. Aynı şey yakıt enjektörlerinin düzgün çalışması için de geçerlidir.

Arıza oluşmasına başlayan bir elektrikli yakıt pompası, tanınabilir belirtiler gösterirken, tamamen başarısız olan bir pompa, çalışmayan duruma neden olur. 

Semptomların bazıları şunları içerir :

  • Düzensiz  rölanti
  • Normal pompa sızıntısından daha yüksek
  • Araçta Kötü hızlanma
  • Güç kaybı
  • Zor Motor başlangıcı

Elektrikli Yakıt Pompasının Değiştirilmesi

Elektrikli yakıt pompaları mekanik muadillerinden biraz daha pahalıdır ve bir tanesini değiştirmek de daha karmaşıktır. 

Çoğu durumda, yakıt pompasına erişmek için yakıt deposu boşaltılmalı veya yakıt seviyesi düşürülmelidir.

Unutmayın, yakıt enjekte edilen bir motorda yakıt eksikliği senaryosu, yakıt pompasının kendisinin başarısız olduğu anlamına gelmez. 

Birkaç öğe, pompanın yanı sıra bir pompa arızasına da katkıda bulunabilir. İşte size bir ipucu: Elektrikli yakıt pompaları yakıtla soğutulur, bu nedenle yakıt seviyesini asla bir tankın 1 / 8’in altına düşürmeyin, bu da pompayı açıp aşırı ısıtır. Bu senaryodan kaçınmak, pompanın kullanım ömrünü önemli ölçüde artıracaktır.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir