Genel Haberler

ELEKTRONİK YAKIT ENJEKSİYONU NEDİR, NASIL ÇALIŞIR ?

Elektronik yakıt enjeksiyonu (EFI), 1980’lerin ortalarında motorlara hava ve yakıt sağlamak için tercih edilen yöntem olarak karbüratörlerin yerini aldı. 

Temel fark, bir karbüratörün emme vakumunu ve venturide (karbüratör boğazının dar kısmı) yakıtı karbüratör yakıt kabından motora püskürtmek  için kullanması, yakıt enjeksiyonunun ise doğrudan motora püskürtmek için basınç kullanmasıdır.

Karbüratör ile hava motor tarafından karbüratörden çekilirken yakıt ve hava birlikte karıştırılır. 

Hava / yakıt karışımı daha sonra emme manifoldundan silindirlere geçer. Bu yaklaşımın dezavantajlarından biri, emme manifoldunun ıslak olmasıdır (sıvı yakıt damlacıkları içerir), böylece soğuk bir motor ilk kez çalıştırıldığında yakıt manifoldun plenum alanında birikebilir. 

Emme manifoldunun bükülmeleri ve dönüşleri, hava ve yakıt karışımının silindirlere akıyormuş gibi ayrılmasına ve silindirler arasında eşit olmayan yakıt karışımlarına neden olabilir. 

Merkez silindirler tipik olarak üç silindirlerden biraz daha zengin çalışır, bu da en yüksek yakıt ekonomisi, performans ve emisyonları ayarlamayı bir karbüratörle daha zor hale getirir.

GAZ KELEBEĞİ ENJEKSİYONU

Gaz Kelebeği Gövdesi Enjeksiyonu (TBI) ile, gaz kelebeği gövdesine monte edilmiş bir veya iki enjektör yakıtı emme manifolduna püskürtür. 

Yakıt basıncı bir elektrikli yakıt pompası (genellikle yakıt deposuna veya yakınına monte edilir) tarafından oluşturulur ve basınç gaz kelebeği gövdesine monte edilmiş bir regülatör tarafından kontrol edilir. 

Motor bilgisayarı, sürekli bir akış yerine hızlı bir dizi kısa patlamada meydana gelen enjektörlere enerji verdiğinde yakıt motora püskürtülür. Bu, motor çalışırken enjektörlerden vızıltı sesi çıkarır.

Bu kurulum nedeniyle, karbüratörleri etkileyen aynı yakıt dağıtım sorunları TBI sistemlerini de etkiler. Bununla birlikte, TBI sistemleri bir karbüratöre göre daha iyi soğuk başlatma özelliklerine sahiptir, çünkü daha iyi atomizasyon sağlarlar ve zahmetli bir boğma mekanizması yoktur. 

Bir TBI sistemi aynı zamanda bir elektronik motor kontrol sisteminin yakıt karışımını düzenlemesini bir elektronik geri besleme karbüratörüne göre kolaylaştırır. 

Gaz Kelebeği Gövdesi Enjeksiyon sistemleri, 1980’lerde sadece ABD araç üreticileri, emisyon düzenlemelerini karşılamak için karbüratörlerden yakıt enjeksiyonuna geçtiklerinde kısa bir süre kullanıldı. 1980’lerin sonunda, çoğu TBI sisteminin yerini Çok Noktalı Enjeksiyon (MPI) yakıt enjeksiyon sistemleri aldı.

ÇOKLU YAKIT ENJEKSİYONU

MultiPort Enjeksiyon sistemlerinde, her silindir için ayrı bir yakıt enjektörü vardır. Bu yaklaşımın avantajı, yakıtın doğrudan silindir kapağı emme ağzına püskürtülmesidir. 

Emme manifoldundan sadece hava aktığı için, emme manifoldu kuru kalır ve motor soğukken yakıt birikintisinde veya merkezde ve uç silindirlerinde eşit olmayan yakıt karışımlarına neden olan yakıt ayrışmasında sorun yoktur. Bu, daha iyi yakıt ekonomisi, emisyonlar ve performans için yakıt karışımının tüm silindirlerde daha da fazla olmasını sağlar.

Bazı erken üretim çok noktalı yakıt enjeksiyon sistemleri tamamen mekanikti ve 1950’lere kadar uzanıyordu (örneğin Rochester Yakıt Enjeksiyonlu 1957 Corvette ve mekanik yakıt dağıtıcıları ve enjektörleri ile Bosch D-Jetronic ve K-Jetronic sistemleri). Daha sonra 1970’lerin sonlarındaki Bosch L-Jetronic sistemleri gibi yakıt enjeksiyon sistemleri, mekanik enjektörleri elektronik enjektörlerle değiştirdi. 

Günümüzde tüm üretim EFI sistemleri, bilgisayar kontrolleri ve elektronik enjektörlerle tamamen elektroniktir.

BENZİNLİ DOĞRUDAN YAKIT ENJEKSİYONU

2000’li yıllarda, bazı araç üreticileri Benzinli Doğrudan Enjeksiyon (GDI) adı verilen yeni bir yakıt enjeksiyon sistemi sunmaya başladı. 

Bu kurulumla, her bir silindir için hala ayrı bir enjektör kullanılmaktadır, ancak enjektörler, emme girişinden ziyade doğrudan yanma odasına püskürtmek için motor üzerinde yeniden konumlandırılmaktadır. 

Bu, yakıtı doğrudan silindire püskürten dizel motora benzer. Bu yaklaşımın avantajı, yakıt ekonomisi ve gücünde önemli bir gelişmedir (yüzde 15 ila 25 kadar!). 

Bununla birlikte, özel yüksek basınçlı yakıt enjektörleri ve çok daha yüksek işletme basınçları gerektirir. 

Doğrudan yakıt enjeksiyonunun bazı mevcut örnekleri arasında VW TDI motorları, Mazda doğrudan enjeksiyon motorları, General Motors EcoTech motorları ve Ford EcoBoost motorları bulunur.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir