Haberler

ARABANIZIN YAĞ FİLTRESİ NASIL ÇALIŞIR?

Bir arabanın yağ filtresi iki önemli şey yapar: atıkları filtrelemek ve yağı doğru zamanda doğru yerde tutmak.

Temiz motor yağı olmadan motorunuz en iyi performansı gösteremez ve yağ filtresi işini yapmadıkça motor yağınız da elinden gelenin en iyisini yapamaz . Ancak, arabanızın motorunun görünmeyen kahramanı olan bir yağ filtresinin gerçekte nasıl çalıştığını biliyor musunuz ?

Kirli bir yağ filtresiyle sürüş, aracınızın motoruna zarar verebilir veya onu mahvedebilir. Yağ filtrenizin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek, yağ filtresi değiştirme zamanının geldiğini anlamanıza yardımcı olabilir .

ATIKLARI FİLTRELER

Motor yağı motorunuzun can damarıysa, yağ filtresi de böbrekler gibidir ! 

Vücudunuzdaki böbrekler, atıkları süzer ve şeyleri sağlıklı tutmak ve birlikte uğultu yapmak için fazla sıvıyı uzaklaştırır.

Arabanızın yağ filtresi de atıkları temizler. Aracınızın motorunun sorunsuz çalışmasını sağlamak için motor yağınızdaki zararlı kalıntıları, kiri ve metal parçalarını yakalar.

Yağ filtresi olmadan zararlı parçacıklar motor yağınıza girebilir ve motora zarar verebilir. Yağ atığını filtrelemek, motor yağınızın daha temiz ve daha uzun süre kalması anlamına gelir. Daha temiz yağ, daha iyi motor performansı anlamına gelir.

YAĞ FİLTRESİ YAĞI OLMASI GEREKTİĞİ YERDE TUTAR.

Yağ filtreniz sadece atıkları filtrelemekle kalmaz . Birçok parçası yağı temizlemek ve doğru zamanda doğru yerde tutmak için birlikte çalışır.

Kılavuz Çekme Plakası: Yağ, daha küçük olanlarla çevrili bir merkez deliğe benzeyen kılavuz çekme plakasından yağ filtresine girer ve çıkar. Motor yağı, daha küçük deliklerden, filtre malzemesinden geçer ve ardından orta delikten motorunuza akar.

Filtre Malzemesi: Filtre , Motor yağındaki kum ve kiri yakalamak için elek görevi gören sentetik elyaf ağından yapılmıştır. Malzeme, daha büyük bir yüzey alanı oluşturmak için kıvrımlar halinde katlanır.

Tahliye Önleyici Arka Valf: Aracınız çalışmadığında, yağın motordan yağ filtrenize geri sızmasını önlemek için bu valf kanatları kapanır.

Tahliye Valfi: Dışarısı soğuk olduğunda motor yağı kalınlaşabilir ve filtreden geçmekte zorlanabilir. Tahliye valfi, motorunuzu ısınana kadar hızlandırmak için az miktarda filtrelenmemiş motor yağı boşaltır.

Uç Diskler: Yağ filtresinin her iki tarafında bulunan metal veya fiberden yapılmış iki uç disk, filtrelenmemiş yağın motorunuza geçmesini engeller.

Elbette tüm bu parçaları hatırlamanıza gerek yok, ancak hepsinin birlikte nasıl çalıştığını bilmek, yağ filtrenizi değiştirmenin ne kadar önemli olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR.

4800 km (genel olarak önerilen yağ değişim aralığı) sürdüğünüzde, yağınız yağ filtresinden 12.000 kez geçmiştir !

Diğer araba parçaları gibi, filtre de kirlenir ve düzenli aşınma ve yıpranma ile daha az verimli çalışır. Birçok üretici, her yağ değişiminde yağ filtrenizi değiştirmenizi önerir, ancak özel öneriler için kullanıcı el kitabınıza bakın.

Yapılan bir araştırmada, dört arabadan birinin düşük motor yağı seviyesine veya kirli motor yağına sahip olduğunu buldu. Aracınız bunlardan biriyse, kısmen yağ filtrenizin değiştirilmesi gerektiğinden en yüksek performansta çalışmıyor olabilir.

Yağ ve yağ filtrenizin değiştirilmesi gerektiğine dair belirtiler şunları içerebilir:

  • Hızlanma sorunları
  • Kaputun altında metalik sesler
  • Düşük yağ basıncı
  • Egzoz rengindeki değişiklikler

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir