3.16 İ SERİSi ACURA ALFA ROMEO ARAÇ KAZALARI ASTON-MARTİN AUDİ AVENSİS BENTLEY BMW BMW 3.18 İ SERİSİ BMW 3.20 SERİSİ BMW 3.30 İ SERİSİ BMW 6 SERİSİ BUGATTİ BUİCK BYTON CADİLLAC CHEVROLET CHRYSLER CİTROEN COROLLA CUPRA DİZEL ENJEKTÖR ÖZELLİKLERİ DODGE Elektrikli Otomobiller FERRARİ FİAT FOCUS FOCUS C-MAX FORD GEELY Genel GENESİS GOLF-7 Haberler HİBRİT ARABALAR HONDA Honda Civic HYUNDAİ IMPREZA WRX / XV İNFİNİTİ JAGUAR JEEP JUKE KİA Klasik Arabalar KOENİGSEGG LAMBORGHİNİ LANCİA LANDROVER LEXUS LİNCOLN LOTUS MASERATİ MAYBACH MAZDA MCLAREN MERCEDES MİNİ MİTSUBİSHİ MİTSUBİSHİ COLT NİSSAN OPEL OTO ARIZALARI PAGANİ PEUGEOT PONTİAC PORSCHE QASHQAI RAM RENAULT RİVİAN ROLLS ROYCE SKODA SUBARU SUZUKİ TESLA TOFAŞ TOYOTA Videolar VOLKSWAGEN VOLVO X5 MODELİ YAZILIM VE DÖKÜMANLAR

ARABANIZDA YANGIN ÇIKARSA NE YAPMALISINIZ ?

Allah kaza bela vermesin derler ya hani , aynen Allah yaşatmasın !!!

Araba yangınları gereken önlemler alındığı zaman meydana gelme olasılığı düşüktür , ancak meydana geldiklerinde, potansiyel olarak ölümcül bir acil durumdur. 

UNUTMAYIN !!! Bakımsız Araba Yolda İntikamını Alır.

Bir araç yangını yaşadığınızda ne yapmanız gerekiyor bildiğimiz kadarıyla anlatmaya çalışalım…

Motor yangınları genellikle neden olur?

Sadece İstanbul’da yaşanan araç kazaları ve yangınları raporuna göre : http://itfaiye.ibb.gov.tr/img/152291222020.pdf 2015 yılından 2020 yılına kadar Araç Yangınları : 8975 Araç ( Trafik ) Kazaları : 7178 olay yaşanmıştır.

Bazı araba yangınları çarpışmalardan kaynaklanırken, daha çok bir aracın elektrik kabloları, yakıt sistemi ve hatta bırakılan sigaralar ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olması düşündürücüdür.

Bu tarz olayların aracınızda yaşanmaması için en iyi savunma hattınız, aracınızın yakıt ve ateşleme,elektrik tesisatı gibi v.b. sistemleri her servis çağrısında kontrol ettirmektir.

Dikkat edilmesi gereken bazı potansiyel uyarı işaretleri nelerdir?

  • Tekrar tekrar yanan araç sigortaları
  • Yağ değişiminden kalan kaputun altına dökülen yağ
  • Aracın altında yağ veya diğer sıvı sızıntıları
  • Çatlak veya gevşek kablolama veya açıkta metal ile kablolama
  • Egzoz sisteminden çok yüksek sesler
  • Yakıt seviyesinde, yağ seviyelerinde veya motor sıcaklığında hızlı değişiklikler
  • Kırık veya gevşek hortumlar

Düzenli Arac Bakımı arabanızın ömrünü uzatır, yakıt maliyetinizin düşürülmesine yardımcı olabilir ve bir arabaya sahip olmanın toplam maliyetini azaltabilir.

Arabanızda bir koku veya bir araç yangını varsa ne yapmalısınız ?

Sürüş sırasında duman kokusu alırsanız veya arabanızdan alev geldiğini görürseniz, ne yapmanız gerektiğini bilmek yaralanmaları önleyebilir ve hatta hayat kurtarabilir. 

Sakin kalmak önemlidir – ancak hızlı hareket edin !!!

Motor bölmesi dışındaki yerlerde araba yangınlarının çıkabileceğini unutmayın. Ayrıca aracın altında, tekerleklerin ve frenlerin yanında, gösterge panonuzda ve hatta arabanın içinde de meydana gelebilir. 

Aslında, alevlere, dumana ve dumana olan yakınlığınız nedeniyle aracınız içinde ki yangınlar en korkutucu olanlardan biri olabilir.

Böyle bir durumda :

Sinyal verin ve hemen durmak için en yakın güvenli yere gidin, ister yan şerit ister refüj

  • Arabayı durdurun ve kontağı kapatın.
  • Herkesi arabadan çıkarın ve kişisel eşyalarını almak için kimsenin geri dönmesine izin vermeyin.
  • Alevlerden ve zehirli dumanlardan (en az 30 metre ) kaçınmak için yanan araçtan uzaklaşın ve ayrıca çevredeki kişileri uzak tutun.
  • 110 İtfaiyeyi arayın
  • Mümkünse karşıdan gelen trafiği uyarın

Yangını kendiniz söndürmeye çalışmanız genellikle tavsiye edilmez. Kaputun veya araba kapılarının açılması hava beslemesini artırır ve yangını hızlandırabilir.

Yangın söndürüldüğünde, sigortanın bir araba yangını kapsayıp kapsamadığını merak edebilirsiniz. Sigorta acenteniz ile iletişime geçmeniz gerekecektir. 

Mümkünse hasarın fotoğraflarını çekin ve tanıkların isimlerini ve telefon numaralarını toplayın. 

İtfaiyecilere, kişisel eşyaların araçtan ne zaman ve güvenli olarak çıkarılmasının güvenli olup olmadığını sorun. 

Aracı tekrar çalıştırmadan önce muayene için çekilmesi için sigorta şirketinizle iletişime geçin. 

Arabanız hasar görmüşse ve potansiyel onarım maliyetleri aracın değerini aşarsa, sigorta şirketiniz bunu tamamen bir kayıp olarak değerlendirebilir.  Sigorta acentenizle iletişime geçmeniz ve büyük olasılıkla bir talepte bulunmanız gerekecektir .

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir