Araba motorlarının evrimi, araba modelleri ve tasarımlarının geliştirilmesine paralel olarak ilerlemektedir. Basitçe söylemek gerekirse, biraz da tarihi var.
Modern otomobil motorları karmaşıktır ve çeşitli ihtiyaçlarımızı karşılamak için özel olarak tasarlanmıştır.
Parası olan daha fazla gücü tercih ederken, diğerleri sadece yakıt verimliliğine odaklanıyor.
Her müşterinin ihtiyacını karşılamak için, araba üreticileri son birkaç on yıl içinde birkaç farklı araba motoru tipi tasarladı.
Bugün, motorlar hakkındaki bilginizi artırmak için her türlü araba motorunu açıklayacağız.
İÇTEN YANMALI MOTOR
Bir içten yanmalı motor (ICE), yakıtın yanmanın oda içinde gerçekleştiği bir tür ısı motorudur. Yakıt motorun içinde yandığında, sıcaklık ve basıncın artmasına neden olur. Yanma ile üretilen bu yüksek basınç daha sonra doğrudan güç pistonlarına, iletir.
İçten Yanmalı Motorlar arabanızı belirli bir mesafeye hareket ettiren, kimyasal enerjiyi kullanışlı mekanik enerjiye dönüştüren güçtür.
Bu motorlar genellikle otomobil endüstrisinde arabalara güç vermek için kullanılır. Bir içten yanmalı motor, örneğin ateşleme tipi, strok sayısı, tasarım vb. gibi birçok bazda kategorize edilebilir.
Bir ısı motoru, yakıtın yanmasının harici bir kaynakta gerçekleştiği bir Harici Yanma Motoru olarak da ayırt edilebilir . Burada, otomobillerde kullanılmadığı için harici yanmalı motorları ayrıntılı olarak ele almayacağız. Öyleyse başlayalım
17. İKİ ZAMANLI MOTOR
İki zamanlı bir motorda, piston iki zamanlı bir güç çevrimini tamamlar – tek bir yakıt yanması sırasında bir krank mili devrini tamamlamak için piston gömlek içerisinde yukarı ve aşağı doğru hareket eder.
Bu tip motorda, yanma strokunun sonu ve sıkıştırma strokunun başlangıcı aynı anda gerçekleşir, yani emme ve egzoz fonksiyonları aynı anda gerçekleşir. İki zamanlı motor, dört zamanlı motora kıyasla yüksek torka sahiptir .
16. DÖRT ZAMANLI MOTOR
Dört zamanlı bir motor, pistonun bir krank milini döndürürken dört strok tamamladığı bir içten yanmalı motor varyantıdır. Buradaki mekanizma, iki zamanlı motorlardan farklıdır.
Burada piston, silindir içinde iki kez yukarı ve aşağı hareket eder ve iki krank mili devrini tamamlar. Bu tip motor, iki zamanlı motorlara kıyasla yüksek bir ortalamaya sahiptir. Dört zamanlı motorlar daha çok otomobillerde ve kamyonlarda kullanılır.
15. ALTI ZAMANLI MOTOR
Altı zamanlı içten yanmalı motor geliştirme aşamasındadır , Altı zamanlı motor, geleneksel motorlara göre birçok özel avantaja sahiptir ve artan yakıt verimliliği, düşük mekanik karmaşıklık ve düşük emisyonla sonuçlanabilir.
14. PİSTONLU MOTOR
Pistonlu motorun ana bileşeni, basıncı dönme hareketine dönüştürmek için kullanılan bir pistondur. Bir motorda bir veya daha fazla piston olabilir; her biri bir silindirin içinde bulunur. Basınçlı gaz silindirin içine enjekte edildiğinde ve ısıtıldığında, piston (pistonlar) ileri geri hareket veya ileri geri hareket başlatır. Bu hareket bir krank mili yardımıyla dönme hareketine dönüştürülür.
13. WANKEL MOTORU
Wankel motoru aynı zamanda rotor motoru olarak da bilinir, çünkü basıncı dönme hareketine dönüştürmek için eksantrik bir döner sistem (piston yerine) kullanır. Daha popüler rakibi, pistonlu veya pistonlu motoruna kıyasla daha basit, daha pürüzsüz ve çok daha kompakttır.
Mekanik olarak pistonlardan daha iyi olmasına rağmen, Wankel motorları genellikle otomobil endüstrisinde kullanılmaz. Verimli değildirler ve zayıf yakıt verimliliği ve emisyon problemlerinden muzdariptirler.
Wankel motorları, iki zamanlı ve dört zamanlı motorlara kıyasla devir başına daha fazla güç darbesi ürettiğinden, genellikle yarış otomobillerinde kullanılır. En popüler örneklerden biri Mazda’nın RX-8’dir.
Ateşleme Yöntemine Göre
12. SIKIŞTIRMALI -ATEŞLEME MOTORU
Bir sıkıştırma ateşlemeli motorda, odadaki yakıtın yanması, adyabatik sıkıştırma nedeniyle gaz veya hava tarafından elde edilen yüksek sıcaklıklar tarafından tetiklenir .
Dizel motorlar, yalnızca havayı sıkıştırarak çalıştığı için sıkıştırma ateşleme motoruna mükemmel bir örnektir.
Dizel motorun diğer içten yanmalı motorlara göre sayısız avantajı vardır. Daha yüksek termodinamik verimlilik ve motordaki azaltılmış parazitik yük bunlardan sadece birkaçıdır.
11. KIVILCIMLA ATEŞLEME MOTORU
Tüm benzinli motorlar, bujinin hava-yakıt karışımının yanmasını ateşlediği kıvılcım ateşlemesine dayanır. Kıvılcım ateşlemeli motorlara yaygın olarak “benzinli motorlar” denilse de otogaz (LPG), metanol, biyoetanol, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG), hidrojen ve nitrometan üzerinde de çalışabilirler.
10. ELEKTRİK MOTORU
Geleneksel ICE destekli araçların aksine, elektrikli arabalar önceden takılmış şarj edilebilir pillerinden güç alır. Bu piller sadece motora değil, diğer elektrikli ekipmanlara da güç sağlar. Bir elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür.
Yine de, elektrikli otomobiller 20. yüzyılın sonlarında biraz popüler oldu, ilk elektrikli otomobil 1880’lerin sonunda üretildi. 2008 yılından bu yana, sera gazı emisyonlarının artması ve yakıt fiyatlarındaki artış endişeleri nedeniyle elektrikli araçlardaki büyüme olumlu bir seyir izlemiştir.
Elektrik motorları, depolanan enerjiyi dönüştürmede geleneksel ICE’den daha etkilidir. Ayrıca dizel motorlara göre daha yüksek yerleşik verimliliğe sahiptirler. Günümüzde çoğu elektrikli otomobil, lityum-iyon veya kurşun-asit aküler kullanır. Her birinin kendi avantajları vardır.
9. HCCI BUJİSİZ MOTOR
HCCI veya Homojen şarj sıkıştırma motoru, emisyonları en aza indirgemek ve yakıt verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için devrim niteliğinde bir adımdır. HCCI teknolojisi, geleneksel benzinli motorların ve dizel motorların özelliklerini birleştirerek hibrit bir çözüm üretir.
Daha düşük çekirdek sıcaklığı (yakıt yakarken) ihmal edilebilir miktarda Azot oksit emisyonuna neden olmasına rağmen, yakıtın yetersiz yanmasına neden olur ve bu da nispeten yüksek karbon monoksit ve hidrokarbon emisyonlarına neden olur.
2017 itibariyle ticari olarak hiçbir HCCI motoru üretilmemektedir. Ancak, işleyen birkaç HCCI prototipi vardır.
8. TEK SİLİNDİRLİ MOTOR
Tek silindirli motorlarda krank miline bağlı sadece bir silindir vardır.
Kompakt, hafif ve ağırlık / güç oranı daha iyi. Tek silindirli motorlar motosikletlerde, motorlu scooterlarda, kir bisikletlerinde ve go-kartlarda kullanılır.
7. ÇOK SİLİNDİRLİ MOTOR
Çok silindirli motor, tek silindirli varyantın tam tersidir: motorda bir yerine birden fazla silindir vardır. Dizel veya kıvılcımla ateşlemeli 2 zamanlı veya 4 zamanlı motor olabilir.
Tek silindirli motorlara göre çeşitli avantajlar sunarlar. Dakikada daha yüksek devir (RPM) elde edebilir ve dengesizlikleri etkisiz hale getirme kabiliyetine sahiptir.
Silindir Düzenlemesine Göre
6. SIRALI MOTOR
Birisi sıralı bir motor olduğunu söylediğinde ne anlama geliyor?
Bu sadece bir hizalama veya silindir şeklidir. Sıralı motorlarda, silindirler krank milinin uzunluğu ile birlikte arka arkaya düz bir çizgi halinde düzenlenmiştir.
Üç farklı varyantı arasında, inline-dört, kompakt, yakıt tasarruflu ve düz altı veya sekiz motora göre daha yüksek bir güç / ağırlık oranı sağladığı için otomotiv endüstrisinde en popüler olanıdır.
5. V MOTORU
V tipi bir motordaki silindirler ve pistonlar, üstten bakıldığında “V” şeklinde görünecek şekilde iki ayrı düzlemde hizalanır.
Bu motorun benzersiz şekli, sıralı motorlara kıyasla toplam motor ağırlığını ve uzunluğunu önemli ölçüde azaltır.
4. W MOTOR
W motoru ilk kez 1909’da Anzani üç bankalı motorun İngiliz kanalını geçmek için Blériot XI uçağına güç sağlamasıyla ortaya çıktı. Ancak, bu motorun otomotiv endüstrisinde ilk ticari kullanımı Volkswagen tarafından gerçekleştirildi. W (veya çift V) şekilli motorun aşağıdaki gibi üç farklı konfigürasyonu vardır:
- İlk yapılandırma, ortak bir krank milini paylaşan üç silindir bankasından oluşur. İngiliz geniş ok özellik işaretine benzerliği nedeniyle geniş ok yapılandırması olarak da bilinir.
- İkincisi, ortak bir krank milini paylaşan dört silindir bankasıdır. Bu, ‘çift V’ motor olarak da bilinir.
- Üçüncü ve son konfigürasyonda iki krank mili bulunan iki silindirli bir motor bulunur.
W şeklindeki motorlar çoğunlukla Volkswagen otomobillerinde, özellikle Bugatti Veyron’da kullanılır.
3. OPOC MOTORU
Bir OPOC motoru, her iki ucunda pistonlu iki silindirden oluşur. Silindir kapağı ve dolayısıyla valf yoktur. Geleneksel motorlara kıyasla, karşı silindir karşı pistonlu motor çok düşük yatak yüklerine sahiptir, bu da daha az sürtünme olacağı anlamına gelir. Ve boyutu oldukça küçük olduğundan, yüksek bir güç / ağırlık oranına sahiptir.
Hava Alma Sürecine Göre
2. DOĞAL EMİŞLİ
Doğal emişli motor, hava girişinin sadece atmosfer basıncına bağlı olduğu ve bir turboşarj veya bir süperşarjörden zorla indüksiyona dayanmadığı bir tür ICE’dir.
Birçok spor otomobil, turbo gecikmesini önlemek için özellikle doğal emişli motorlar kullanır.
Çoğu otomobil benzinli motorun yanı sıra otomotiv dışı amaçlar için kullanılan birçok küçük motor doğal olarak emilir.
1. SÜPERŞARJLI VE TURBOŞARJLI MOTOR
Süperşarjlı ve Turboşarjlı motorların bazı temel farklılıkları vardır. Süper şarj cihazı, turboşarjlarda olduğu gibi egzoz akışı yerine enerji üretmek ve güç üretmek için krank milini kullanır.
Süper şarj cihazları motora doğrudan bir kayış ile bağlanır ve böylece 50.000 RPM’ye kadar hızlara ulaşabilirler. Oysa, turboşarjlar motora doğrudan bağlı değildir ve 15.000 RPM’ye kadar çıkabilir. Dahası, Turboşarjlar karbon emisyonunu azaltan duman değiştirme cihazları ile donatılmıştır, bu nedenle süper şarj cihazlarından daha çevre dostudur.
OTOMAKİNİST EKİBİ