3.16 İ SERİSi ACURA ALFA ROMEO ASTON-MARTİN AUDİ AVENSİS BENTLEY BMW BMW 3.18 İ SERİSİ BMW 3.30 İ SERİSİ BMW 6 SERİSİ BUGATTİ BUİCK BYTON CADİLLAC CHEVROLET CHRYSLER COROLLA CUPRA DODGE FERRARİ FİAT FOCUS FORD GEELY Genel GENESİS GMC Haberler HONDA Honda Civic HYUNDAİ IMPREZA WRX / XV İNFİNİTİ JAGUAR JEEP JUKE KİA KOENİGSEGG LAMBORGHİNİ LANCİA LANDROVER LEXUS LİNCOLN LOTUS MASERATİ MAYBACH MAZDA MCLAREN MERCEDES MİNİ MİTSUBİSHİ MİTSUBİSHİ COLT NİSSAN OPEL OTO ARIZALARI PAGANİ PEUGEOT PONTİAC PORSCHE QASHQAI RAM RENAULT RİVİAN ROLLS ROYCE SKODA SUBARU SUZUKİ TESLA TOFAŞ TOYOTA VOLKSWAGEN VOLVO X5 MODELİ

MAP SENSÖRÜNÜN ARIZA BELİRTİLERİ VE DEĞİŞİM MALİYETİ NE KADARDIR ?

Bir MAP sensörü veya manifold mutlak basınç sensörü,  aracın emme manifoldunda bulunan hava basıncı miktarını ölçen bir tür motor sensörüdür.

Bu basınç değeri, motor yükünü belirlemek için motor devri (dakikadaki devir veya RPM olarak ölçülür) ile birlikte kullanılır, bu da aracın motor kontrol ünitesinin (ECU) motora giren hava hacmine uygun miktarda yakıt vermesini sağlar .

MAP sensörünüz arızalanırsa, muhtemelen aracınızın hava / yakıt oranını etkileyecektir. Bir MAP sensörünün nasıl çalıştığını ve dikkat edilmesi gereken kötü bir MAP sensörünün ortak arızalarını anlamak için okumaya devam edin.

MAP SENSÖRÜ NASIL ÇALIŞIR

MAP sensörü tarafından belirlenen ölçüm, belirli bir zamanda motor içindeki havanın yoğunluğunun yaklaşık değeridir ve Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU) tarafından hacimsel verimlilik  tablosunda kullanılır.

Hacimsel verimlilik tablosu, motorun belirli bir hava yoğunluğunda ve motor hızında ne kadar hava hareket edebileceğini gösteren bir 3D grafiktir. 

ECU daha sonra bu tabloyu herhangi bir zamanda ne kadar yakıt enjekte edilmesi gerektiğini hesaplamak için bir yakıt denkleminde kullanır.

Motordaki hava miktarının, gaz pedalını ne kadar aşağıya ittiğinize göre belirlendiğini unutmayın. Gaz pedalı, emme manifolduna havayı engelleyen gaz kelebeği plakasını kontrol eder.

Gaz kelebeği plakası doğal emişli bir araçta (turboşarjı veya süperşarjı olmayan bir araç) tamamen açık olduğunda, emme manifoldu mutlak basıncı yaklaşık olarak atmosferik atmosfer basıncına eşit olacaktır.

Bu araçlar 1 bar veya daha fazla hassas ölçüm yapan bir MAP sensörü gerektirir, çünkü 1 bar kabaca deniz seviyesindeki atmosfer basıncına eşittir.

Zorlamalı indüksiyona sahip bir araç, aracın ne kadar güç kazandığına bağlı olarak 2 bar veya bazen daha fazla doğru okuyabilen bir MAP sensörü gerektirir. 

Her 14,5 psi’lik artış için MAP sensörünün 1 bar daha yüksek bir şekilde okuyabilmesi gerekir.

Birçok modern turboşarjlı araç, 3 bar MAP sensörü gerektiren yaklaşık 20 psi’lik bir destekle çalışır.

Adından da anlaşılacağı gibi, MAP sensörleri mutlak bir basınç okur, bu nedenle vakum veya takviye göstergesinin yaptığı gibi asla negatif bir sayı okumazlar. 0 barlık bir MAP okuması mükemmel bir vakumu temsil eder.

Bir MAP sensörü bulunan bazı araçlarda , ortam sıcaklığındaki değişikliklerden etkilenmeyen hava yoğunluğunun çok daha doğru bir şekilde okunmasını sağlayan bir kütle hava akışı (MAF) sensörü de vardır.

MAF sensörü olmayan araçlarda, ortam hava sıcaklığı nedeniyle oluşan hava yoğunluğu tahmin hatalarını telafi etmeye yardımcı olmak için genellikle bir emme hava sıcaklığı (IAT) sensörü bulunur.

KÖTÜ MAP SENSÖRÜ BELİRTİLERİ

MAP sensörü arızalanırsa, sonuç genellikle yanlış bir hava yakıt karışımı oluşur. 

Sensörün nasıl arızalandığına bağlı olarak, hava yakıt karışımı çok zengin (çok fazla yakıt) veya zayıf (çok az yakıt) olabilir.

ECU, hatalı okumaları veya tam veri eksikliğini telafi etmek için diğer sensörlere geri dönmeye çalışabilir. Böyle bir sensör O2 sensörüdür . 

Aracın egzoz sistemine yerleştirilen bir O2 sensörü, yanmanın zengin, zayıf veya doğru olup olmadığını belirlemek için yanmış hava yakıt karışımındaki oksijen miktarını okur.

Aşağıda, hatalı bir MAP sensörünü gösteren en yaygın işaretlerden 7’si bulunmaktadır.

 1 – Zengin Hava Yakıt Karışımı

Hava yakıt karışımı aşırı derecede zenginse aşağıdakiler meydana gelebilir:

  • Bujiler aşınmış veya hatalı  olabilir .
  • Karbon birikintileri daha hızlı birikebilir.
  • Katalitik konvertör tıkanabilir olabilir .
  • Egzoz güçlü bir benzin kokusuna sahip olabilir.
  • Yakıt ekonomisi zarar görecektir.

2 – Zayıf Hava Yakıt Karışımı

Hava yakıt karışımı aşırı derecede zayıfsa, sonuçlar daha da kötü olabilir :

  • Yalın yanma daha sıcaktır, bu da motor bileşenlerinin zaman içinde aşırı ısıdan zarar görmesine veya ömrünü kısaltabilir.
  • Daha zayıf hava yakıt karışımları ayrıca karbon monoksit (CO) ve azot oksit (NOx) gibi daha zararlı emisyonlar üretir.
  • Predetonasyonun (motor vuruntu olarak da bilinir) oluşması daha olasıdır. Vuruş yük altında olursa, tüm motora mal olan felaket bir arızaya neden olabilir.

 3 – Motor Arıza Lambasını Kontrol Edin

Aracınızda bir OBD2 bağlantı noktası (1996 veya daha yeni) varsa, MAP sensörüyle ilgili bir sorun tespit ederse motor kontrol ışığı yanabilir.

Sık karşılaşılan bir sorun arıza kodu :   DTC P0106’dır .

Motor arıza lambasının hatalı bir MAP sensörünün sonucu olup olmadığını belirlemek için kodu bir serviste veya bir araba arıza tespit cihazınız varsa evde okuyun.

Bölüm 4

Aracınız  ideal bir hava yakıt karışımı kullanıyorsa, motorunuzun tam yanmayı sürdürmek için mücadele edebilir. Motorda  eksik yanma meydana gelirse, bu yanlış ateşleme ile sonuçlanacaktır. Yanlış ateşlemeden dolayı motor arıza lambasını yakacaktır.

5 – Başarısız Egzoz Emisyon Testi

Aracınızın egzoz emisyon zamanı geldiyse aracınızın emisyon testini geçmesi gerekmektedir, arızalı bir MAP sensörü, zararlı gazlardan dolayı motor lambasını yakacak ve aracınızın arızalanmasına neden olacaktır.

Bölüm -6

Uygun olmayan bir hava yakıt oranı, rölantide veya rölantide rastgele sıçramalarda aşırı motor titreşimlerine neden olabilir.

 7 – Motorda Tökezleme, Boğulma veya Gaz Kesme

Gaz pedalına hızlı bir şekilde bir aracı geçmek için bastığınızda aracın  motorunun hızlanmadığını, gaz kestiğini veya durduğunu fark edebilirsiniz.

Bu arızaların  hepsi, hava yakıt karışımıyla ilgili bir şeyin doğru olmadığını gösteren semptomlardır ve ani bir çok hava girişi, motorun aniden istenen yüke ayak uydurmasını zorlaştırmıştır.

MAP SENSÖRÜ DEĞİŞTİRME MALİYETİ NEDİR ?

MAP sensörünüzün arızalı olduğunu belirlediyseniz, korkmayın – sensörü değiştirmek nispeten ucuz ve basit olmalıdır. Aslında, çoğu insan bunu kendi ​​halledebilir ve bir miktar para harcayabilir.

MAP sensörü genellikle emme manifoldunun üzerinde veya yakınında, erişilmesi kolay bir alanda bulunur. Sensörün kendisi, aracınıza ve OEM veya satış sonrası parçalar kullandığınıza bağlı olarak 150  ila 2000 TL arasında bir fiyata mal olacaktır.

MAP sensörünü değiştirmek için bir tamirciye ya da servise giderseniz, işçilik maliyetinde 70 ila 150 TL gibi bir tutar daha fazla maliyeti olacaktır.

Değiştirilmesi sadece birkaç dakika sürse de, çoğu tamirci genellikle en az işçilik ücreti alarak size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Bazen MAP sensörleri emme manifolduna bir vakum hortumu ile bağlanır. Bu hortumda vakum kaçağı varsa, hortumu 40 TL’den daha düşük bir fiyata değiştirmek sorunu tamamen çözebilir.

Saygılarımızla Otomakinist

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir