Araba aküsü, en çok göz ardı edilen temel ihtiyaçlarından biridir. Çok azımız buna dikkat eder ve iyi bir bakım programı uygularız. Aslında, motoru çalıştıran aküdür, hareket halindeyken müziğin keyfini çıkarabildiğimiz aküdür.
Motor yağının değiştirilmesi, tüm filtrelerin bakımı ve diğer genel bakım işlemleri gibi araç aküsünün de bakımını yaptırmak aracınızın sorunsuz ve akıcı bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Peki araç aküsünü değiştirmek için doğru zaman ne zamandır ?
Basitçe söylemek gerekirse, akünüzü değiştirmek için en iyi zaman, ihtiyacınız olmadan öncedir. Peki, akünüz bitmemişse, değiştirme zamanının geldiğini nasıl anlarsınız ?
Akünün şarjı tutamadığını nasıl anlarsınız ?
Bir kişi akünün şarjının bittiğini veya şimdi bittiğini kolayca anlayabilir. Nasıl ? veya Bunun herhangi bir işareti var mı? – diye sorabilirsiniz.
Evet, akünün gevşeyip gevşemediğini anlamanın birkaç yolu vardır. Akü zayıfladıkça ve şarjı artık tutamayacak duruma geldikçe şunları fark edebilirsiniz:
- Ya motorun çalışması zaman alır ya da hiç çalışmaz. Akü, motoru çalıştırmak için yeterli güç üretemez.
- Kontak çevrildiğinde gösterge lambası normalden daha sönük veya titriyor.
- Elektrikli camlar çalışırken motor aniden duruyor veya camlar normalden çok daha yavaş çalışıyor.
- Dikkatinizi çekebilecek bir diğer belirti ise, motor rölantideyken gösterge panelindeki ışıkların soluk görünmesi ve motor devri arttıkça ışıkların daha da parlaklaşmasıdır.
- Akü kutup başlarında çok fazla korozyon veya oksitlenme olması da araç aküsünün zayıfladığının önemli bir işaretidir.
- Modern otomobiller, akü zayıfladığında yanan akü uyarı ışığıyla donatılmıştır.
Listelenen sorunlardan herhangi birini gözlemliyorsanız, eski akünüz sizi yolda bırakmadan önce akünüzü değiştirmenin zamanı gelmiş demektir.
Akü performans veya kapasite açısından düşük olup olmadığı test edilebilir mi ?
Soruyu cevaplamadan önce, bir akünün kapasitesinin veya performansının CCA veya Soğuk Marş Akımı ile ölçüldüğünü söyleyelim.
- EVET, eğer bozulan akü kapasitesi anlaşılamıyorsa test edilebilir. Neredeyse tüm araç servis merkezlerinde bir akü test cihazı veya multimetre bulunur. Bu iki cihaz aracılığıyla akü performansını kolayca ölçebiliriz.
- Eğer multimetre 11 volttan düşük bir değer gösteriyorsa o zaman pilin değiştirilmesinin zamanı gelmiş demektir.
Arabanın aküsünün ne kadar zaman sıklıkla değişmesi gerekiyor ?
Bir araba aküsünün ömrü tamamen aracın durumuna ve aküye nasıl baktığınıza bağlıdır. Ancak bir bakım programından sonra akü ortalama olarak yaklaşık 4-5 yıl dayanır. Daha soğuk bölgelerdeki araçlarda ise bu ömür biraz daha kısa olabilir. 3 yıllık akü ömründen sonra yukarıda belirtilen işaretlere veya modern araçlarda akü uyarı ışığına dikkat etmeye başlamanız önerilir. Bu işaretlerden herhangi biri gelirse, aracınızın elektrik sistemini etkilemeden önce aküyü değiştirin. Ne yazık ki, araç akünüzü değiştirmekten kaçınmanın başka bir alternatifi yok.
Akü değişimi cüzdanınızda derin bir delik açmasa da, aküyü değiştirmemek kesinlikle açabilir. Başlangıç olarak, sizi yardım almadan bilinmeyen bir yerde mahsur bırakabilir.
Akü değişiminin maliyeti ne kadar ?
Peki, akünün maliyeti değişir. Sahip olduğunuz aracın modeline ve yılına bağlıdır. Ancak Türkiye’de ortalama olarak akü maliyeti yaklaşık 900 TL ile 10.000 TL arasında değişebilir veya aracınız özel bir aküye sahipse veya hafif hibritse bu tutar daha da fazla olabilir.