Genel Haberler

BUJİLER VE GÖREVLERİ NELERDİR ?

Buji bir kaç  kritik işle görevlendirilmesine rağmen, görünüşte basit bir parçadır. 

Bujiler, yanma odasındaki hava ve yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlamak için içten yanmalı motorun silindir kapağına vidalanmış yalıtılmış tapalardır. 

Dizel motorlarda, yüksek sıkıştırma oranı ve dizel yağının doğası sayesinde, bujilerden herhangi bir yardım almadan tutuşur.

Bujiler ayrıca ısıyı yanma odasından uzaklaştırır. Temel olarak olan budur: Bujiler, motor tiplerinin çoğunda silindir kapağının üstüne yerleştirilir, piston önce silindirden aşağıya doğru hareket eder ve yakıt ve hava karışımını çeker. Piston daha sonra karışımı sıkıştırarak bujiye doğru geri gider. En son saniyede, piston silindirin üst kısmına tam olarak eriştiğinde, buji kıvılcım çıkarır ve karışımı tutuşturur.

Piston, krank milleri ve tekerleklere tahrik milleri vasıtasıyla araç için güç oluşturmak üzere geri itilir. Bu noktada, araca sürekli güç vermek için motoru ateşleme işlemi sona erer ve baştan başlar.

BUJİ ÇEŞİTLERİ

Dört silindirli bir otomobilin dört  bujisi olacaktır; altı silindirli bir otomobilin altı olacaktır. Şimdi temelleri öğrendiğimize göre, genel olarak satılan bujiler hakkında konuşalım

Modern motorlardaki standart bujiler, fişin ucunda görebileceğiniz bir nikel alaşımı ile çevrili bir bakır merkez elektrot çekirdeğine sahiptir. 

Fişin içinde, merkez elektrot, ısının motordan soğutma sistemine aktarılmasına yardımcı olan porselen ile kaplanmıştır. Premium bujiler, nikel alaşımı yerine platin veya iridyum gibi değerli metallerden yararlanır.

Bu metaller daha yüksek erime noktalarına ve daha yüksek fiyatlara sahiptir. Çoğu yüksek fiyatlı veya sportif araçta en azından platin kullanılır, ayrıca dayanıklılığı ve yüksek tutuşma performansı sayesinde, bugünlerde iridyum platin ile değiştirilmiştir.

Normal bakır başlığın dezavantajı dayanıklılığıdır. Malzeme ne kadar ucuzsa, bujiden daha az dayanıklılık bekleyebiliriz. Bakır daha düşük bir sıcaklıkta tutuşur, ancak platin ve iridyumdan çok daha az sürer. Sıcaklıklardan bahsetmişken, bujiler iki temel çeşitte gelir: soğuk ve sıcak. Soğuk tapalar, yüksek beygir gücüne sahip yüksek sıkıştırma motorlarında en iyi sonucu verir. Daha az yalıtımı vardır, bu nedenle yanma odasından motorun dışına daha fazla ısı aktarılabilir.

Sıcak tapalar daha fazla yalıtıma sahiptir ve çoğu standart motorda bulunur. Ekstra yalıtım, bujinin sıcaklığını karbon birikintilerini yakacak kadar yüksek tutar, bu da buji değişiklikleri arasında daha fazla zaman sağlar.

BUJİLER NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR ?

Bujilerin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini nasıl anlarsınız ? 

Sadece gözlerinizle bakarak değişim için uygun zamanı bilmek zordur, çünkü hepsi motorun üst tarafında gizlidir. 

Önerdiğimiz en kesin işaret, kilometre sayacınızı kontrol etmektir. Bujilerin genellikle 48.000 kilometrede bir değiştirilmesi gerekir.

Bazı yüksek performanslı bujiler değiştirilmeden önce 160.000 km’ye kadar gidebilir, ancak bu her zaman böyle değildir.  En son ne zaman değiştirildiğini bilmiyorsanız veya kabaca çalışan bir motorunuz varsa (vurma bazen fenomeni temsil eder) veya yakın zamanda yakıt ekonomisinde belirgin bir düşüş gösterdiyseniz, motorunuzun yeni ve daha yüksek motorlardan faydalanabileceği anlamına gelebilir, kaliteli bujiler her zaman olduğu gibi, aracınız için neyin en iyi olduğunu görmek için kullanıcı el kitabına bakmanız önerilir.

Bujilerin fiyatı esas olarak elektrot çekirdekleri için kullanılan hammaddesinden (metal) farklıdır. 

Bakır, iletkenliği ve doğal kaynak bolluğu (bakır) için daha ucuz fiyatı sayesinde herhangi bir buji tipine kıyasla nispeten yüksek performansı için düzenli olarak kullanılır. Daha sonra, son zamanlarda iridyumun yanında sıralanan bakırla karşılaştırıldığında uzun ömürlü olması nedeniyle değerli metal olarak bilinen platin geliyor, çünkü elektrot çekirdeklerinde kullanıldığında daha iyi performans üretiyor.

İridyum, atom sembolü “Ir” ve atom numarası 77 olan kimyasal bir elementtir. Platin grubunun çok sert ve gümüşi beyaz bir geçiş metali olan iridyum genellikle ölçülen yoğunluğa göre ikinci en yoğun element (osmiden sonra), ancak elementlerin boşluk kafeslerini içeren hesaplamalar iridyumun daha yoğun olduğunu gösterir. 

Ayrıca 2000 ° C kadar yüksek sıcaklıklarda bile korozyona karşı en dayanıklı metaldir. 

Satın almadan önce hangi tür bujilerin aracınızla uyumlu olduğunu kontrol ettiğinizden emin olun.

Genellikle bujilerinizin profesyonel bir şekilde değiştirilmesi tavsiye edilirse de, bujilerinizi nasıl değiştireceğinizle ilgili talimatları izlerseniz bunları kendiniz hızlı bir şekilde değiştirmeniz de mümkündür .

Saygılarımızla Otomakinist Ekibi

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir