Genel Haberler

Araba Lastiklerinin Ne Zaman Değiştirileceğini Nasıl Bilebilirim?

Kilometrelerce yol gittikten sonra araba lastikleri aşınır. Lastiklerde hasar olup olmadığını kontrol edin ve araba lastiklerinin iyi durumda olduğundan emin olmak için bir bozuk para ile diş derinliğini kontrol edebilirsiniz.

Çoğu araç sahibi, lastiklerin sonsuza kadar dayanamayacağını ve eski lastiklerle arabasını sürmenin güvensiz olabileceğini bilir. 

Patlak veya yırtık bir lastiğiniz olduğunda , lastiğinizin değiştirilmesi gerektiğini bilirsiniz, ancak her zaman lastik değiştirilmesi gerektiğini belli etmez.

Optimum güvenlik ve sürüş için lastiklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelen birkaç başka gösterge daha vardır :

  • Hasar
  • Sırt aşınması
  • Performans sorunları
  • Yaş
  • Mevsimsel ihtiyaçlar

Bu sorunların her birinin aşağıda açıklanan kendi komplikasyonları vardır.

Faktör 1: Hasar

Hasar lastiğin patlamasına neden olduğu için bazı lastik hasarları açıktır; bir lastik tamir değişim dükkanı size güvenli bir şekilde tamir edilemeyeceğini söylerse, onu değiştirmeniz gerekir. 

Ancak bazı lastik hasarları patlamaya neden olmaz, ancak lastiği değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir :

Görünür bir “kabarcık” ?? lastikte, genellikle yanakta, ancak bazen sırt bölgesinde, lastiğin ciddi dahili hasar gördüğü anlamına gelir; sürmek güvenli değildir ve değiştirilmesi gerekir.

Muhtemelen yalnızca lastiğinizin yanağındaysa fark edeceğiniz derin bir kesik, lastiği güvensiz hale getirecek kadar derine inebilir; tamircinize sorun.

Lastik tabanına gömülü bir nesne görürseniz, ne yapmanız gerektiği, nesnenin tüm yolu delip geçmemesine bağlıdır. Örneğin, küçük bir taş sırtın içine sıkışabilir ve bu önemli değildir. Ancak çivi veya vida gibi keskin bir nesne başka bir konudur. Böyle delici bir nesne görürseniz:

  • Lastiği tamir ettirmeden önce kullanmanız gerekenden daha uzağa gitmeyin.
  • Uzun vadeli sorunlara neden olabilecek hızlı tamir seti v.b. ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Küçük bir deliği kendiniz onarmayı deneyebilirsiniz (nesneyi çıkardıktan sonra), bu, otomobil parçaları mağazanızdan alabileceğiniz kitlerle oldukça basittir. Üreticinin talimatlarını izleyin ve onarımdan sonra hava basıncınızı düzenli olarak kontrol ettiğinizden emin olun.
  • Tamirciler ve lastik atölyeleri bazı delikleri onarabilir, ancak bazı delikler yapısal hasara neden olur ve onarılamaz. Tamir edemezseniz, lastiği değiştirmeniz gerekir.

Faktör 2: Performans

Performansın anlamı  :   lastiğin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelen iki farklı sorundan biridir: lastiğin haftada en az bir kez havaya ihtiyacı vardır veya sürüşte veya direksiyon simidinde bir titreşim (veya lastikten gelen bir uğultu veya vızıltı sesi) olabilir.

Lastiklerinizin havasını düzenli olarak kontrol etmek hem güvenlik hem de yakıt ekonomisi için önemlidir.

Bu kontroller sonucunda , bir hafta veya daha kısa bir süre sonra lastiklerinizden birinin basıncı düşüyorsa (önerilen basınç için kullanım kılavuzuna bakın), o zaman lastiğinizin değiştirilmesi gerekebilir. 

Sızıntılar, çatlak veya ezik tekerleklerden de kaynaklanabilir, bu nedenle sızıntının kaynağı için kalifiye bir mekanik kontrol yaptırın.

Sürüş veya direksiyon simidindeki titreşim, aşınmış lastiklerden kaynaklanabilir, ancak daha yaygın neden tekerlek ( balans ) dengesidir. 

Örneğin, bir denge ağırlığı ( kurşun ) düşmüş olabilir. Lastiklerinizden geliyormuş gibi görünen bir uğultu, vızıltı veya uğultu da bir denge sorununu gösterebilir. 

Lastik atölyeleri bu dengeyi kolayca kontrol edebilir ve bir tekerleğin yeniden dengelenmesi, bir lastiği değiştirmekten çok daha ucuzdur, bu nedenle, değiştirmeye karar vermeden önce buna bakın.

Faktör 3: Diş Aşınması

Lastikler dişleri çok aşındığında değiştirilmelidir, ancak ne kadar aşınmış ? 

Cevap iki yönlüdür: Birincisi, aşınma önemli ölçüde düzensizse (yani, bir tarafta diğerine göre çok daha fazla veya lastiğin yalnızca bazı noktalarında) muhtemelen lastiği değiştirmeniz gerekecektir, ancak aynı derecede önemli , tekerlekleri aynı anda hizalamak isteyeceksiniz çünkü kötü hizalama çoğu dengesiz aşınmanın nedenidir ve yeni lastiğinizde aynı sorunu yaşamamak isteyeceksiniz.

Ancak aşınma, sırt boyunca oldukça eşitse (veya biraz daha fazla dış kenarda, ki bu da normaldir), o zaman diş derinliğini ölçmeniz gerekir. İşte bunu iki “araç” kullanarak nasıl yapacağız  Bu oldukça yaygındır: bir adet madeni para

Bir Adet Madeni Para  Önce madeni parayı alın ve lastik diş derinliğine yerleştirin  lastik tabanı ile derinliği arasındaki mesafe en az 2 mm olmalıdır. Bir lastiğin ne zaman değiştirileceğine karar vermek, nerede yaşadığınıza ve ne beklediğinize bağlı olabilir. 

NOT : Lastik değişimi için profesyonel oto lastik tamircilerine danışın

Faktör 4: Yaş

Çoğu lastik yıpranırken veya hasar görürken, bazıları lastigini “yaşlanmaya” ulaştırmayı başarır. 

Lastikleriniz on yaşında veya daha büyükse, kesinlikle değiştirilmeleri gerekir ve altı yıl daha güvenli bir maksimum yaştır. Çok sıcak iklimlerde lastikler bundan daha hızlı eskiyebilir.

Yaşla ilgili kontrol edebileceğiniz bir sorun varsa : Lastik yanaklarında  örümcek ağı gibi bir çatlak ağı görünüyorsa, lastikte “kuru çürük” sorunu var mı ? bu belirtiler varsa değiştirilmesi gerekir.

Faktör 5: Sezon

Çok soğuk veya karlı iklimlerde pek çok sürücü, biri kış lastiği diğeri  kalan mevsimler olmak üzere iki takım lastik bulundurmayı tercih ediyor. 

Modern kış lastikleri, bir nesil öncesine göre çok daha gelişmiş olup, karda ve dondurucu soğuk kaldırımda yaza ve hatta “tüm mevsime” göre çok daha iyi çekiş sağlar.

Lastikler  Soğuk hava performansının, aşınma (ve dolayısıyla maliyet), yakıt ekonomisi ve bazen gürültü açısından bir bedeli vardır, bu nedenle iki sete sahip olmak faydalı olabilir. 

Kar kuşağındaysanız ve ikinci bir lastik takımını saklamak için yeriniz varsa, bu araştırmaya değer olabilir.

Bir lastiği değiştirirken hatırlamanız gerekenler

Bir veya daha fazla lastiğinizin değiştirilmesi gerekiyorsa, dikkate alınması gereken üç faktör daha vardır:

  • Aynı anda diğer lastiklerin değiştirilip değiştirilmeyeceği hususu
  • Lastik diş derinliği
  • Yeni lastiğinizle aracınız uyumlu olarak nasıl sürülür

Saygılarımızla Otomakinist

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir