Araba Akü Korozyonu Nedenleri ve Çözümleri Otomakinist'te
Motor Arızaları MOTOR PARÇALARI OTO ARIZALARI

6 Kolay Adımda Araç Aküsü Korozyonu Nasıl Temizlenir

6 Kolay Adımda Araç Aküsü Korozyonu Nasıl Temizlenir

Hiç aracınızın kaputunu kaldırdınız ve akünüzün dış çevresinde kireçli beyaz, yeşil veya mavi bir madde biriktiğini fark ettiniz mi ?

 Eğer öyleyse, gözlemlediğiniz şey bir pil korozyonu durumuydu. 

Bu korozyon tipik olarak akü direklerinde ve ilgili akü kablosu terminallerinde bulunur. Ne yazık ki, akü terminali korozyonu son derece yaygındır ve zamanla aküde yıpranmaya neden olma potansiyeline sahiptir ve çoğu zaman bir dizi araç işletim sorununa yol açar.

Neyse ki, bu aynı zamanda düzeltilmesi nispeten basit bir sorundur. Aslında, akü korozyonu, basit bir alet takımı ve birkaç ev ürünü olan herkes tarafından birkaç dakika içinde ortadan kaldırılabilir.

Akü korozyonunun aracınızı nasıl etkilediği ve bu zahmetli durumu düzeltmek için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Araç Aküsü Korozyonuna Ne Sebep Olur ?

Aslında akü korozyonunun üç ana türü vardır ve her biri farklı bir nedenle ortaya çıkar. Her tür korozyonun kaynağı farklı olsa da, hepsi hızlı bir şekilde çözülmezse sürücüler için eşit derecede baş ağrısına neden olabilir.

En yaygın korozyon türü, bir akünün içinden hidrojen gazının normal şekilde boşaltılması yoluyla meydana gelen korozyondur. Hidrojen gazı, akü asidi ısındığında ve soğuduğunda üretilir ve bir otomotiv aküsünün kasasında bulunan havalandırma deliklerinden dışarı atılır. Buna karşılık, bu gaz bir akünün direklerindeki kurşunla reaksiyona girerek yan ürün olarak korozyona neden olur.

Diğer bir yaygın korozyon türü, akünün bakır terminal kelepçeleri ile direkleri arasındaki reaksiyonun neden olduğu korozyondur . Bu tipik olarak yalnızca akü direkleri neme maruz kaldığında meydana gelir ve yeşil renkli korozyon oluşumuyla tanımlanır.

Akü korozyonu, sülfatlaşma olarak bilinen bir süreçle de meydana gelebilir . Tüm otomobil aküleri, özellikle akü düzenli olarak şarj edilmediğinde yaşla birlikte kristalleşebilen sülfürik asit adı verilen kimyasal bir madde içerir. Bu tür korozyon, hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşan veya nadiren çalışan araçlarda bulunan pillerle oldukça sık ilişkilidir.

Korozyon Aracınızı Nasıl Etkiler ?

Akü terminali korozyonu, hemen hemen her derecede, aracınızın amaçlandığı şekilde çalışma yeteneğini olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu korozyon, bir aracın elektrik devresi içinde direnç oluşturur, böylece bir aracın elektrik sistemleri boyunca elektrik akışını engeller. 

Hemen hemen tüm otomotiv elektrik sistemleri, belirli, önceden belirlenmiş bir voltajdan kaçmak üzere tasarlanmıştır. Akü terminal korozyonunun neden olduğu aşırı direnç, voltajı belirli bir devrenin çalışma eşiğinin altına düşürme noktasına kadar akışı engelleyebilir. 

Sonuç olarak, özellikle marş ve şarjla ilgili olanlar olmak üzere bir dizi araç sistemi etkilenebilir. Aslında, akü terminal korozyonunun en sık görülen semptomlarından biri marş olmaması veya yavaş marş durumudur.

Aşınmış Akü Kutup Başları Nasıl Temizlenir ?

Sarf Malzemelerinizi Hazırlayın: Temizliğe başlamadan önce gerekli tüm malzemeleri toplamanız gerekecektir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Akü Kutup Başı Temizleyici veya Ev Yapımı Alternatif (kabartma tozu/su)
  • Akü Terminali Fırçası veya Eski Diş Fırçası
  • Korozyon Önleyici  Jel
  • Bez veya Kağıt havlu
  • Koruyucu Lastik Eldivenler
  • Temel El Aletleri Seti

1- Adım : Akü Kablolarını Çıkarın 

Şimdi akünüzün kablolarını çıkaracaksınız. Önce negatif kabloyu, ardından pozitif kabloyu çıkararak başlayın. Bu kabloların her birinin, kutup başlarının iyice temizlenebilmesi için yeterince gevşek olduğundan emin olun.

Kutup başlarından herhangi biri aşınmışsa veya yapısal bütünlüğü şüpheli ise, değiştirmeyi en uygun seçenek olarak düşünün.

2- Adım : Her Kutup Başını Temizleyin

Ardından, her kutup başını temizlemeye hazırlanın.  akü temizleyici gibi mağazadan satın alınan bir ürün kullanılıyorsa , bu solüsyon şu anda her kutupbaşına püskürtülebilir.

Kendi temizlik solüsyonunuzu hazırlamayı seçtiyseniz, bir yemek kaşığı karbonatı bir bardak suya karıştırın. Bu karışımı kabartma tozu tamamen eriyene kadar karıştırın ve pil kablo terminallerinize uygulayın. Alternatif olarak, bazı sürücüler sirkeyi benzer şekilde kullanmayı tercih eder.

Temizleme solüsyonunuz uygulanmış durumdayken, tüm korozyon belirtileri giderilene kadar (iyi ve ucuz) gibi bir akü kutup başı temizleme fırçası kullanarak her bir kutup başını kuvvetlice fırçalayın . Ekstra çaba harcayan eski bir diş fırçası da işe yarayacaktır.

Tüm korozyon giderildikten sonra her bir kutup başında hasar olup olmadığını yeniden kontrol etmek de iyi bir fikirdir.

3 – Adım: Akü Kutup Başlarını Temizleyin 

Şimdi, her bir kutupbaşını temizlediğiniz gibi, her bir akü kutup başınıda temizleyeceksiniz. Her akü kutup başınada temizleme solüsyonunuzu uygulayın ve yukarıdakiyle aynı fırçanın yardımıyla kuvvetlice ovalayın.

4 – Adım : Tüm Kalıntıları Silin

Akünüzün her iki ucundaki ve kutu başının tüm korozyon temizlendikten sonra, kalan tüm kalıntılar çıkarılmalıdır.

Bir bezi nemlendirin ve her bir kutup başı parlak, metalik bir görünüm sergileyene kadar kalan korozyon veya temizlik kalıntılarını silin.

5- Adım : Korozyon İnhibitörü Uygulayın

Gelecekte benzer bir sorunun başlamasını önlemek için şimdi her bir akü direğini bir korozyon önleyici ile kaplayacaksınız. Her biri eşit derecede etkili olma eğiliminde olan, mağazadan satın alınan inhibitör ürünler ile yapılabilir.

6 – Adım : Akü Kutup Başlarını Yeniden Takın

Temizlenen ilgili akü kutuplarına yeniden bağlamanın zamanı geldi. Her birinin yeterince sıkıldığından ve herhangi bir derecede gevşek olmadığından emin olun. 

Araç Aküsü Korozyonu Nasıl Önlenir

Akü kutuplarınızda veya terminallerinizde henüz korozyon oluşmadıysa, böyle bir durumun başlamasını önlemek için alabileceğiniz çeşitli önleyici tedbirler vardır.

1- Korozyon Önleyici Spreyler Kullanın

2- Korozyon Önleyici Yağ/Jel kullanın

3- Korozyon Önleyici Pedler Kullanın

4- Düşük veya aşırı şarjlı bir alternatör, sülfatlaşma gibi bir dizi korozyona neden olan koşula yol açabilir.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir