TRANSMİSYON ARIZALARI

LİMP MODU NEDİR ? – NEDENLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER

LİMP MODU NEDİR ? – NEDENLERİ VE YAPILMASI GEREKENLER

Şunu hayal edin: Aracınızın şanzımanı birdenbire harekete geçmeye başladığında, arabayı sürüyorsunuz. “Motoru kontrol et” ışığı yanar ve size bir sorun olduğunu bildirir. 

Aynı zamanda aracınızın şanzımanı otomatik olarak ikinci veya üçüncü vitese geçer ve orada kalır.

Bir vites ve 30-45 km arasında sınırlı ise aracınızın şanzımanında ciddi bir sorun olduğunu biliyorsunuz ve sorunun teşhis edilip onarılması için aracınızı ya bayinize ya da şanzıman tamirhanesine götürmeniz gerekiyor.

Doğal olarak aklınızdan geçen ilk sorular şunlardır :

Bu neden oldu ? 

Tamiri ne kadar tutar ?

Bu Kılavuzda Öğrenecekleriniz

  • Limp Moduna Ne Sebep Oluyor ?
  • Limp Modunun Koruyucu Eylemleri
  • Örnek Durum
  • Bilgisayar Sensörün Yanlış Olduğunu Nasıl Belirler ?
  • Yapmanız Gerekenler
  • Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Bugün, şanzımanın hat basıncı, vites değiştirme zamanlaması, sırası ve hissi dahil, aracınızdaki hemen hemen her sistem bilgisayar tarafından çalıştırılıyor. 

Araç hız sensörü, ABS, yakıt karışımı, yakıt enjeksiyonu ve şanzıman çalışmasının kontrolüne yardımcı olmak için girdi sağlar. 

Manifold mutlak basınç (MAP) sensörü ve gaz kelebeği konum sensörü (TPS), yokuş yukarı çıkarken veya pedala bastığımızda şanzımandaki vites değiştirmeyi ve vites küçültmeyi yönetmek için kullanılan motorun yük bilgilerini sağlar.

Arıza Kodu koşulları veya “Azalış Modu”, bir araç bilgisayarının mantığında bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Bir sensörün bilgisayara gönderdiği sinyal değeri, üretici tarafından belirtilen önceden programlanmış bir aralık içinde olmadığında, “ikincil” programlamaya geçecektir. Bu prosedürler, iletimi sinyal hatasından kaynaklanabilecek daha fazla hasardan korumak için tasarlanmıştır.

Bilgisayar, MAP, TPS, araç hızı ve diğer sensörlerden mevcut koşullara göre “normal” aralıklarına giren sinyalleri aldığı sürece, şanzıman normal şekilde çalışacaktır. Ancak yukarıda bahsedildiği gibi beklenen aralığın dışında bir sinyal alırsa ikincil/acil işletmeye geçecektir.

İkincil işlemde alınan kesin önlemler, üretici tarafından programlandığı şekliyle bilgisayarın mantığı tarafından belirlenir ve sinyalin (herhangi bir sinyal varsa) kabul edilebilir aralığın ne kadar dışında olduğuna bağlıdır. 

Değer en yüksek parametreden yüksek olduğunda, değer izin verilen en düşük değerden düşük olduğunda olduğundan farklı tepki verebilir.

Limp Modunun Koruyucu Eylemleri

Sinyal değeri, mekanik bir arızayı gösterecek kadar aralığın dışında değilse, bilgisayarın yapacağı ilk şey, kontrol motoru ışığını yakmak ve sürücüyü bir kod okuyucu kullanarak aracı kontrol ettirmeleri gerektiği konusunda uyarmaktır.

Listelenen herhangi bir “yazılım kodu” olup olmadığını görmek için tanılama tarayıcısı. Yazılım kodları, düşük öncelikli bir sensörün arızalandığını veya bozulmaya başladığını gösterebilir. 

Aracınızı yeniden çalıştırdıktan sonra ışık sönerse, bu, sensörün gevşek bir bağlantı nedeniyle yalnızca bir kez arızalandığı veya durumunun kötüleştiğinin bir işareti olabileceği anlamına gelebilir. 

Kritik işlevsellik genellikle bu tür bir sorundan etkilenmez, ancak sorun çözülmezse aracın performansını veya yakıt verimliliğini olumsuz etkileyebilir.

Şimdi, yüksek öncelikli bir sensörden gelen sinyal değeri (kritik işlevler için gerekli) tehlikeli bir şekilde kabul edilebilir çalışma aralığının dışındaysa, bilgisayar ikincil “hayatta kalma” moduna geçer. Bu, “sabit kod” olarak bilinir. Bu modda, bilgisayar elektronik vites solenoidlerini kapatır . Bu, şanzımanın vites değiştirme yeteneğini devre dışı bırakır ve varsayılan olarak tek kullanılabilir vitese (genellikle ikinci veya üçüncü) neden olur. 

Ayrıca, kayışların ve debriyajların hasar görmesini önlemek için şanzımanın sıvı hatlarındaki basınç yüksek olarak ayarlanmıştır. Debriyaj paketinin tehlikeli bir şekilde kaymasını önlemek için hat basıncını kontrol eden sinyaller “dolu” olarak ayarlanmıştır.

Tüm bu değişiklikler, daha önce açıklanan “Eğlence Modu” ile sonuçlanır. Arızalı bir araçla sizi yolda bırakmak yerine, aracın topallayarak eve veya onarım için en yakın servis merkezine gitmesini sağlarken daha fazla hasar verme riskini azaltır.

Örnek

Örneğin, bir şanzımanın gevşek moda geçmesine neden olabilecek durumlardan biri, şanzımana giden kablo demetinin hasar görmesi veya ayrılmasıdır. 

Bu durumda, bilgisayar şanzımanla iletişimini kaybettiğini algılayacaktır, ancak kablo demeti ayrıldığından, gevşek moda geçme komutu şanzımana ulaşamaz. Bununla birlikte, solenoidlere güç sağlanmadığında, hat basıncı yüksek olarak ayarlanır ve şanzıman 2. veya 3. viteste takılı kalır – gevşek mod komutunun yapacağı etkinin aynısı.

Bilgisayar Bir Sensörün Yanlış Olduğunu Nasıl Belirler ?

Örneğin, bilgisayarın Gaz Kelebeği Konum Sensöründen (TPS) gaz kelebeği gerçekten kapalıyken pedalın metale olduğunu belirten bir sinyal aldığını varsayalım. Bu durumu, düşük veya hiç hız sinyali vermeyen araç hız sensörü ile karşılaştırdığında bu hatayı tespit eder. Bu uyuşmazlığı görür görmez, bilgisayar şanzımana arıza moduna geçmesi için komut verecek ve kontrol motoru ışığını yakacaktır. Bir sinyal değeri tek başına her zaman bir hata olarak sınıflandırılamaz, ancak diğer sensör çıkışları ile analiz edildiğinde, bilgisayar bir sorun olup olmadığını kolayca anlayabilir.

Hataya neden olan sensörün arıza kodu bilgisayar tarafından kaydedilir. Bir tamirci, kaydedilen kodları bulmak için bir tanı tarayıcısı veya kod okuyucusu kullanabilir ve ardından hangi sensörün ve dolayısıyla arızanın kaynağının hangi sistem olduğunu belirlemek için bunları üreticiden bir tabloda arayabilir. Birçok tarayıcı bu tablolarla önceden programlanmıştır ve yalnızca kodlardan daha fazla bilgi verir.

Örneğin, tanı tarayıcısı, sorunun şanzıman yağı sıcaklık sensörüyle ilgili olduğunu gösteren “35” kodunu gösterebilir. 

Kaydedilen anormal değerler ve sensör için “normal” aralık da tamirciye sağlanabilir.

Bir aracın bilgisayarının düzenli olarak arıza kodları için taranması önerilir – özellikle de motor kontrol ışığı yanıyorsa. Bu, rutin ayarlamalar sırasında çoğu servis merkezi tarafından yapılır.

Yapmanız Gerekenler

Şanzımanınız gevşek modda ise, şanzımanınızda bir sorun var ve en kısa zamanda düzeltmelisiniz. 

İşte yapmanız gerekenler :

  • Panik yapma! Aksaklık modu, daha fazla hasarı sınırlamak ve arabanızı bir servis merkezine götürmenizi sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır.
  • Mümkünse, doğrudan bir servis merkezine sürün
  • Aksi takdirde, aracınızın çekilmesi için eve gidin ve bir servis merkezini arayın.
  • Sınırlı bir hızda sürüş konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, güvenli bir şekilde yola çıkın ve bir çekici çağırın.
  • Güvenli olmadığı ve aracınıza daha fazla zarar verebileceği için aracı gevşek modda sürmeye devam etmemeniz önerilir.

Kendinize Sormanız Gereken Sorular

Car issue breakdown or engine failure. Elegant middle age man waiting for towing service for help car accident on the road. Roadside assistance concept.

Aracınız güvenli bir şekilde servis alanına girdikten sonra, sorunun teşhis edilmesine yardımcı olacak birkaç soruyu yanıtlamanın zamanı gelmiştir :

  • Sorun oluştuğunda ne kadar hızlı sürüyordunuz ve ne kadar süredir sürüyordunuz ?
  • Gösterge panelinde herhangi bir ışık yandı mı ? Arabayı çalıştırdığınızda mı yoksa bir süre gittikten sonra mı ışık yandı ?
  • Geçen ay araca ne gibi onarımlar veya bakımlar yapıldı ?
  • Son zamanlarda herhangi bir sorun belirtisi fark ettiniz mi (gürültüler, davranışlar, sızıntılar vb.)?

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir