Elektrikli Otomobiller Genel

Elektrikli Araba Parçaları ve Görevleri

Elektrikli Araba Parçaları

Elektrikli araba veya araç parçaları ve işlevi, araç tipine bağlıdır. Şu anda ticari olarak satılan ve dünyada faaliyet gösteren en az dört tip elektrikli otomobil bulunmaktadır (Lütfen “ Elektrikli Otomobil Çeşitleri, Mimarisi ve Çalışma Esasları ” makalesini okuyunuz yakında ! ) . Bu makale, çeşitli yaygın ana elektrikli otomobil bileşenleri veya parçaları veya elemanlarını ve çekiş aküleri, invertörler (DC-DC dönüştürücüler), çekiş motorları, yerleşik şarj cihazları ve kontrolörler gibi işlevlerini tartışacaktır. Elektrikli otomobil bileşenlerinin farklı türleri otomobilin nasıl çalıştığını belirler. Elektrikli arabaların (araçların) bileşenleri ve işlevleri aşağıdaki resim yardımıyla açıklanabilir.

Resimde yazılan ingilizce kelimeler daha iyi anlaşılması için Türkçeye çevrilmemiştir.

Elektrikli Araba Nasıl Çalışır ?

Araba pedalına basıldığında :

  • Kontrolör [ C ], pillerden [ A ] ve invertörlerden [ B ] elektrik enerjisini alır ve düzenler.
  • Kontrolör seti ile invertör daha sonra motora belirli bir miktarda elektrik enerjisi gönderir (pedaldaki basınç derinliğine göre)
  • Elektrik motoru [ D ] elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür (dönüş)
  • Motor rotorunun dönüşü, şanzımanı döndürür, böylece tekerlekler döner ve ardından araba hareket eder.

Not: Yukarıdaki çalışma prensibi akülü elektrikli araç (BEV) tipi içindir.

Elektrikli Araç Parçaları

Elektrikli Aracın Temel Ana Parçaları

Hemen hemen tüm elektrikli otomobil tiplerine takılan elektrikli otomobillerin temel ana unsurları şu şekildedir :

Çekiş Pil Paketi (A)

Pilin bir elektrikli arabadaki işlevi , doğru akım elektrik (DC) biçiminde bir elektrik enerjisi depolama sistemi gibidir . Kontrolörden bir sinyal alırsa, akü, motoru sürmek için kullanılmak üzere DC elektrik enerjisini invertere akıtacaktır. 

Kullanılan pil türü, çekiş pil takımı denilen şeyi oluşturacak şekilde düzenlenmiş yeniden şarj edilebilir bir pildir .

Elektrikli araba akülerinin çeşitli türleri vardır. En yaygın olarak kullanılan lityum iyon pil türüdür. Elektrikli araba pilleri hakkında biraz fikir edinmek için lütfen “ Elektrikli Araba Pilleri ve Özellikleri ” makalesini okuyun .

Güç Çevirici ( inverter ) (B)

İnverter, akü üzerindeki doğru akımı (DC) alternatif akıma (AC) dönüştürmek için çalışır ve daha sonra bu alternatif akım bir elektrik motoru tarafından kullanılır. Ek olarak, elektrikli bir arabadaki invertör, rejeneratif frenleme sırasında DC akımına dönüştüğünde AC akımını değiştirme ve ardından aküyü yeniden şarj etme işlevine de sahiptir. Bazı elektrikli otomobil modellerinde kullanılan inverter tipi çift yönlü inverter kategorisidir.

Denetleyici (C)

Kontrolörün ana işlevi, elektrik motorlarına dağıtılacak pillerden ve invertörlerden gelen elektrik enerjisinin düzenleyicisidir. Kontrolörün kendisi ana girişi araba pedalından (sürücü tarafından ayarlanan) alırken. Bu pedal ayarı, motora girecek olan frekans değişimini veya voltaj değişimini belirleyecek ve aynı zamanda otomobilin hızını belirleyecektir.

Kısaca, bu ünite, çekiş aküsü tarafından sağlanan elektrik enerjisinin akışını yöneterek, elektrikli çekiş motorunun hızını ve ürettiği torku kontrol eder. Bu bileşen elektrikli otomobilin nasıl çalıştığını belirleyecek.

Elektrikli Çekiş Motoru (D)

Kontrolör, çekiş aküsünden elektrik gücü sağladığından, elektrikli çekiş motorları, şanzımanı ve tekerlekleri döndürerek çalışacaktır. Bazı hibrit elektrikli otomobiller, tahrik ve rejenerasyon işlevlerini yerine getiren bir tür jeneratör motoru kullanır. Genel olarak kullanılan elektrik motorunun tipi BLDC (fırçasız DC) motordur.

Diğer Elektrikli Araba Bileşenleri

Şarj cihazı (E) bir pil şarj cihazıdır. Şarj cihazları, elektrik şebekesi veya güneş enerjisi santralleri gibi dış kaynaklardan elektrik alır . AC elektriği DC elektriğe dönüştürülür ve daha sonra pilde depolanır. 2 tip elektrikli araç şarj cihazı vardır:

Yerleşik şarj cihazı: şarj cihazı araca yerleştirilir ve takılır

Yerleşik şarj cihazı: şarj cihazı araca yerleştirilmemiştir veya takılı değildir.

Şanzıman (F): Şanzıman , tekerlekleri tahrik etmek için elektrikli çekiş motorundan gelen mekanik gücü aktarır.

DC/DC Dönüştürücü (G): Çekiş aküsünden gelen yüksek voltajlı DC gücünü, araç aksesuarlarını çalıştırmak ve yardımcı aküyü şarj etmek için gereken düşük voltajlı DC gücüne dönüştüren elektrikli otomobil parçalarından biridir.

Akü (H): Elektrikli tahrikli bir araçta, yardımcı akü, araç aksesuarlarına güç sağlamak için elektrik sağlar.

Termal Sistem – Soğutma (I): Bu sistem motorun, elektrik motorunun, güç elektroniğinin ve diğer bileşenlerin uygun bir çalışma sıcaklığı aralığını korur.

Şarj Portu (J): Şarj portu, çekiş akü takımını şarj etmek için aracın harici bir güç kaynağına bağlanmasına izin verir.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir